Chcesz schudnąć, zastosuj plan jedzenia na odchudzanie>>

Te produkty to naturalne „spalacze” tłuszczu. Pozwalają szybko schudnąć, bez głodzenia się, nawet 1 kg na tydzień.

Pewnie wiesz, że kaloria, kalorii nie równa. Istnieją produkty, które wspomagają odchudzanie i jedząc je chudnie się szybciej, w dodatku bez konieczności głodzenia się czy intensywnych ćwiczeń fizycznych.
Te produkty hamują apetyt, dostarczają wielu cennych witamin, minerałów i związków, które przyspieszają metabolizm, regulują pracę hormonów i ilość spalanych kalorii.

Oto 6 produktów, które pomogą Ci spalić tłuszcz

1. Całe jajka (białko i żółtko)

Temat zjadania dwóch jajek tygodniowo ciągle powraca…bo każdy boi się, że jeśli zje więcej będzie miał za wysoki cholesterol.
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że raczej nie jest to prawda. Jem tygodniowo około 12 jajek, a cholesterol mam idealny. Tego dobrego mam nawet więcej niż wskazują normy…

jjjjNowe badania pokazują, że spożywanie jajek, nie wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi i nie powoduje ataków serca.

Co więcej … jajka są jednymi z najlepszych produktów, jakie można jeść, szczególnie w czasie odchudzania.
Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, mają mało kalorii i szybko dają uczucie sytości, szczególnie ugotowane na twardo.
Wiele osób jest przekonanych, że to białko jest bardzo wartościowe, ale najcenniejsze składniki ma żółtko. To w nim znajduje się więcej niż 90% wapnia  oraz fosfor, żelazo, cynk, tiamina, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12 i kwas pantotenowy. Ponadto, żółtka zawierają wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, i K a także wszystkie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jedzenie jajek sprzyja odchudzaniu. Udowodniły to badania przeprowadzone na grupie 30 kobiet w wieku 25-60 lat, z nadwagą. To badanie wykazało, że spożywanie jajek na śniadanie, zamiast chleba:

  • po pierwsze zapewniło im uczucie sytości na długo. W ciągu 36 godzin jadły znacznie mniejsze porcje.
  • po drugie w ciągu 8 tygodni zaobserwowano: u 65%  osób spadek wagi, u 34% osób utratę centymetrów w obwodzie talii i u 16% osób utratę tłuszczu w całym ciele.

Oczywiście najlepsze są te jajka z wolnego wybiegu, najlepiej te bezpośrednio od gospodarza.
Przemysłowo produkowane jaja nie są zdrowe. Kury karmi się przeważnie kukurydzą i soją. Do tego dochodzi mnóstwo mieszanek, sztucznych witamin i antybiotyków, przez co samej jajka nie są tak wartościowe, jak jaja od „szczęśliwej” kury z prawdziwej wiejskiej zagrody.

Chcesz szybko schudnąć, zastosuj tą rozpiskę>>

2. Zielone warzywa

Właściwie wszystkie zielone warzywa, kapusta, szpinak, wszystkie odmiany sałat, jarmuż pomogą Ci w odchudzaniu. Mają one kilka właściwości, które sprawiają, że są idealnym pokarmem w czasie odchudzania.
Mają mało kalorii i węglowodanów, za to dużo błonnika. Są idealne do zwiększenia objętości porcji, bez zwiększania ilości kalorii.
100 gramów sałaty ma tylko 13 kalorii! Liczne badania wskazują, że jedzenie dużej ilości warzyw, sprawia, że osoby jedzą mniej kalorii.

Zielone warzywa są również bardzo pożywne i zawierają wiele cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Także wapnia, który wspomaga spalanie tłuszczu.

Zobacz jak jeszcze możesz przyspieszyć odchudzanie z brzucha

3. Chude mięso wołowe i drób

Mięso zostało niesprawiedliwie oskarżone o wywoływanie różnego rodzaju problemów zdrowotnych. Prawda jest taka, że niezdrowe jest przetworzone mięso, gotowe wyroby garmażeryjne np. gotowe kotlety czy mięso w panierkach. Badania pokazują, że nieprzetworzone mięso, nawet to czerwone nie podnosi ryzyka chorób serca czy cukrzycy. Ważne, aby jeść mięso w „towarzystwie” dużej ilości warzyw, wtedy nie ma możliwości, aby doszło do zakwaszenia, zaparć czy bólu nerek.

Prawda jest taka … że mięso bardzo pomaga schudnąć, bo jest idealnym źródłem białko, a białko to najlepszy „spalacz” tłuszczu jaki istnieje. Jest bardzo sycące, ma mało kalorii i dużo białka.
Ponadto, kilka badań wykazało, że zwiększenie spożycia białka do 25-30% kalorii dziennie, może zmniejszyć apetyt nawet o 60%. Jedzenie większej ilości białka pomaga schudnąć nawet kilogram tygodniowo…

Na mnie najlepiej działa połączenie sporej ilości białka (około 100 gramów) i warzyw (około 300 gramów). Takie posiłki jem 1-2 razy w ciągu dnia. Czuję się po nich rewelacyjnie.

4. Ryby

Zarówno chude (pstrąg, tuńczyk), jak i tłuste ryby, wszystkie są zdrowe, choć nie każdy je lubi.
Problem w tym, że wiele osób kupuje gotowe filety, które po rozmrożeniu są cieniutkie, wyglądają jak gąbka, a smakują jak papier. Najlepiej kupować ryby świeże, z dobrego źródła.

Polecam szczególnie ryby morskie, które zawierają wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze i wiele innych, ważnych składników odżywczych, szczególnie znaczną ilość jodu.
Ten składnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, która odpowiada za prawidłowy metabolizm, w tym metabolizm tłuszczy.

Szczególnie cenny jest łosoś, który zawiera lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm białko. Jest źródłem „dobrego” cholesterolu. Zawiera sporo minerałów takich jak żelazo, wapń, selen i fosfor, a także witamin: A, B i D. Ma też sporą ilość selenu, który jest niezbędny dla zachowania pięknych włosów, paznokci i skóry. Mówiąc szczerze, łosoś jest jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka.
Łosoś jest najlepszą rybą dla zachowania dobrego metabolizmu. Proporcja kwasów omega-3, witaminy D i selenu, idealnie reguluje poziom insuliny w całym organizmie.
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zachować elastyczność tętnic i żył. Wzmacniają też serce. Pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi, a poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegają stwardnieniu ścian tętnic, co znacznie obniża ryzyko zawału serca.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu. Poprawiają pamięć i pomagają zachować „jasność” umysłu, nawet podczas intensywnej pracy umysłowej.
Aminokwasy, witamina A, witamina D i selen chronią układ nerwowy, działają jako naturalny środek antydepresyjny i przyczyniają się do leczenia choroby Alzheimera i Parkinsona.

Inne ryby, które polecam to makrela, sardynki, śledzie oraz inne rodzaje tłustych ryb. W czasie odchudzania i aby zachować zdrowie należy jeść ryby co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepiej pieczone ze świeżymi ziołami i warzywami.

5. Niektóre ziarna bez glutenu

Najlepsza jest niepalona kasza gryczana i kasza jaglana. Dlaczego?
Bo te dwa ziarna są naturalnie bezglutenowe i bardzo zdrowe. Dr. Davis, znany kardiolog, w swojej najnowszej książce, udowadnia, że osoby, które odstawiły produkty zawierające pszenicę, nawet tą pełnoziarnistą i orkisz chudły średnio od 11,8 do 12,5 kg w ciągu 6 miesięcy. 

Ponadto, nawet ziarna niezawierające glutenu jak ryż, nawet ten ciemny, mąki ryżowe, płatki owsiane, soja, czy mąka kukurydziana, nie pomagają schudnąć, bo podnoszą poziom cukru we krwi, prawie tak szybko jak pszenica. Dlatego, mimo tego, że są smaczne, nie ułatwią nam odchudzania.

Aby szybko schudnąć, polecam jeść te dwa bezglutenowe ziarna. 

GRYKA, zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Są one odpowiedzialne za szereg procesów zachodzących w naszym organizmie min. za wytwarzanie hormonów, przeciwciał, enzymów. te aminokwasy biorą też udział w budowie kolagenu.
Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.
100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Naturalny błonnik jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ponieważ zapobiega zaparciom, przyspiesza wypróżnianie, wiąże toksyny i usuwa je z jelita. Chroni też błonę śluzową jelita grubego przed nowotworami. Błonnik wiąże kwasy żółciowe i zmniejsza ich ponowne wchłanianie w okrężnicy, co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL w surowicy krwi.
Gryka jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, taniny i katechiny. Stwierdzono, że rutyna ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.

Ponadto jest też dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza. Mają one ogromną moc, ponieważ zapobiegają uszkodzeniom komórek i wspierają zdrowie. Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3).

Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% dziennego zapotrzebowania na fosfor i miedz. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Magnez odpręża i leczy depresję i bóle głowy.

Drugim ziarnem, który polecam jeść jest KASZA JAGLANA i wypieki z mąki jaglanej.
Mąka jaglana uważana jest za jedną z najlepszych i niealergizujących mąk, jakie są obecnie dostępne. Struktura białka prosa jest bardzo podobna do białka pszenicy. Dlatego jest idealna do wypieku chleba, który jest lekki, biały i bardzo podobny w strukturze do chleba pszennego. Kasza jaglana, to kasza „zasadowa” i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Idealna w czasie „odkwaszania” organizmu. Ma słodki, lekko orzechowy smak. Jest bogata w białko, żelazo, witaminy i mnóstwo innych składników odżywczych, które wspierają pracę, całego organizmu. Poprawia pracę umysłu, usuwa nadmiar śluzu z organizmu i  jest wyjątkowo lekkostrawna. Składniki odżywcze zawarte w kaszy jaglanej doskonale chronią przed zaparciami. Działają jak prebiotyki, zapewniając odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.

Kasza jaglana zawiera tryptofan. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej leczenie łagodniejszych stanów depresyjnych. Te małe ziarenka jagłów, zawierają magnez, witaminę B3, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także zmniejszyć poziom trójglicerydów i białka C-reaktywnego, co może być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążeniu. Kasza jaglana ma też właściwości antyoksydacyjne i jest doskonałym przeciwutleniaczem.

Uwaga: Jeśli masz niedoczynność tarczycy, Hashimoto, używaj mąki i kaszy jaglanej ostrożnie. Podobnie jak warzywa kapustne, kasza jaglana i mąka zawierają goitrogeny. Są to takie substancje, które tłumią aktywność tarczycy, prowadząc do jej powiększenia i pogłębienia stanu zapalnego. Ponadto, goitrogeny bardzo poważnie zaburzają wchłanianie jodu, co przyczyna się do stopniowego niszczenia tarczycy.

6. Grejpfruty

To jedyne owoce, które tak mocno wspomagają odchudzanie i bezpośrednio wpływają na utratę kilogramów. Pokazują to badania z udziałem 91 otyłych osób, u których jedzenie połowy świeżego grejpfruta przed posiłkiem spowodowało w ciągu 12 tygodni zmniejszenie masy ciała o 3,5 kg. Poza tym, grejpfrut ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Sstabilizuje poziom glukozy, co zapobiega zamienianiu jej nadmiaru w tłuszcz.

Grejpfrut jest także bogatym źródłem flawonoidów, min. hesperydyny, która obniża „zły” cholesterol i wpływa na podwyższenie tego dobrego. Grejpfrut jest również dobrym źródłem błonnika, w tym rozpuszczalnego błonnika, który usuwa w czasie trawienia nadmiar cholesterolu. Pomaga też obniżyć ryzyko chorób związanych z wiekiem, takich jak choroby układu krążenia i nadciśnienia tętniczego.