Oto przepisy na zdrowe słodycze, które zaspokoją apetyt na słodkie. Możesz je jeść, nawet jak jesteś na diecie>>
Kochani, uwielbiam batony. Kiedy odkryłam, że jeśli przygotuję je w zdrowej wersji, najlepiej bez pieczenia, to mogę je jeść nawet codziennie.
Pomyślałam też, że to świetne rozwiązanie dla każdego, kto chce schudnąć i jest na diecie. Zresztą, każdy z nas czasem potrzebuje słodkiej przekąski, która dostarcza mnóstwo zdrowej energii, a nie pustych kalorii.
Poza tym, to miało być coś prostego i szybkiego w wykonaniu i coś co poleży w lodówce nawet 3 tygodnie. No i powstał 5 składnikowy, pyszny, czekoladowo-orzechowy baton.
Bazą są płatki owsiane, kakao i orzechy…te składniki ma w domu chyba każdy.
Czekoladowo-orzechowe batoniki bez pieczenia
Składniki na 14 batonów
200 g płatków owsianych (1,5 szklanki)
150 g orzechów, u mnie migdały i orzechy włoskie
(w sumie 1 szklanka)
1 łyżka kakao (20 g)
2 czubate łyżki naturalnego miodu (90 g)
2 łyżeczki oleju kokosowego (50 g)
Blacha 20X20
Papier do pieczenia
Wykonanie
Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki owsiane i orzechy.
Zdjąć je z patelni i odłożyć aby ostygły.
Olej kokosowy z miodem rozpuścić na patelni na bardzo, bardzo małym ogniu. Należy
Do ostudzonych płatków owsianych i orzechów dodać kakao i sól i dokładnie wymieszać.
Dodać rozpuszczony miód i dokładnie wymieszać.
Przełożyć całość na blachę do pieczenia i mocno dłonią uciskać, aż składniki się połączą. Można to zrobić papierem do pieczenia, naciskając jak najmocniej na ciasto.
Baton może się nieco kruszyć, szczególnie na brzegach, ale nie tak, aby trzeba było go jeść łyżką, jak musli.
Wiele osób nie może schudnąć lub zmienić swojej sylwetki przez słodycze…Podjadanie batoników, „chcica na słodkie” stoa na drodze do pięknej sylwetki. Oto słodycze, które można jeść na diecie, na śniadanie, przekąskę a nawet na kolację.