Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Jego właściwości zdrowotne znano już w czasach starożytnych. Wówczas mówiono o nim jako o doskonałym środku uspokajającym oraz leku na poprawę libido. Warzywo to od wieków kojarzyło się z męskością – nieprzypadkowo starożytni Grecy dekorowali głowy zwycięzców wieńcami z liści i łodyg selera. Dziś seler naciowy najczęściej kojarzy się z podstawowym składnikiem diet odchudzających. Nic dziwnego, bo jest niskokaloryczny oraz ma mnóstwo zdrowotnych zalet (m.in. nawadnia organizm, obniża ciśnienie krwi i poprawia trawienie).

Wśród składników odżywczych, jakie znajdziemy w selerze naciowym, można wymienić witaminy C (jest jej dwukrotnie więcej niż w cytrusach), A, E oraz witaminy z grupy B. Seler naciowy posiada również minerały takie jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.

zakwaszenie organizmu

DLACZEGO WARTO JEŚĆ SELER NACIOWY?

  • wspomaga odchudzanie – seler naciowy jest niskokaloryczny, a jego jedna łodyga zawiera jedynie 10 kcal. Warto również wiedzieć, że to warzywo składa się w 94 % z wody. Dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest świetnym spalaczem tłuszczu, stanowi niezbędny element diety odchudzającej. Jego regularne spożywanie działa moczopędnie, pomaga trawić tłuszcze oraz hamuje apetyt na słodycze.
  • redukuje stres – seler naciowy zawiera takie składniki mineralne jak magnez, potas i wapń, dzięki czemu wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawarte w nim związki uspokajające, takie jak niacyna, obniżają stężenie hormonów stresu. Z tego względu osobom narażonym na stres zaleca się spożywanie 2-4 łodyg selera naciowego dziennie. Warto jeść seler przed pójściem do łóżka, gdyż ma to wpływ na lepszy sen.
  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol– seler działa jak środek moczopędny oraz rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa na swobodny przepływ krwi. Według badań związki zawarte w selerze naciowym działają równie skutecznie jak leki na obniżenie ciśnienia krwi, przy czym jego spożywanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Dodatkowo, dzięki zawartości substancji o nazwie butylphthalide, skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
  • działa przeciwnowotworowo – seler naciowy zawiera apigeninę, czyli bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe oraz hamuje wzrost guzów. Badania wykazują, że apigenina oraz lutoelina są bardzo skuteczne w walce z nowotworami jajników, płuc, trzustki, wątroby oraz prostaty.
  • lek na potencję i afrodyzjak – zawarte w selerze naciowym feromony, takie jak androsteron i androstenol, przyciągają płeć przeciwną, natomiast arginina odpowiedzialna za rozkurczanie naczyń krwionośnych, skutecznie polepsza przepływ krwi. Z tego względu seler naciowy jest polecany mężczyznom mającym problemy z potencją. Nieprzypadkowo mówi się o nim, że jest “warzywem miłości”.
  • poprawia wzrok – łodygi selera zawierają witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia naszych oczu. Regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
  • ma właściwości nawadniające – składniki mineralne zawarte w selerze, takie jak potas i sód, regulują gospodarkę wodną w organizmie, dlatego spożywanie jego łodyg jest polecane osobom, które borykają się z obrzękami. Ponadto seler składa się w 94 % z wody, dzięki czemu zapobiega odwodnieniu organizmu.
  • odkwasza organizm – seler jako pokarm alkalizujący przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
  • poprawia trawienie – seler zawiera dużo błonnika, dlatego poprawia trawienie lipidów obecnych w przewodzie pokarmowym. Dzięki zawartości włókna pokarmowego jest on również skuteczny w walce z dolegliwościami takimi jak zaparcia. Warto wiedzieć, że zbyt duża ilość selera może doprowadzić do biegunki.
  • odmładza skórę – nie dość, że zawiera mnóstwo wody, która świetnie nawilża skórę, to jeszcze jest bogactwem witamin C i E, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami.

SELER NACIOWY W KUCHNI

Seler naciowy w kuchni cieszy się ogromną popularnością jako podstawowy składnik sałatek oraz koktajli. Chrupkie łodygi o lekko pikantnym i gorzkawym smaku zdecydowanie nadają charakteru wielu potrawom. Warzywo to można również spożywać samo, np. może stanowić idealny dodatek do dipów i sosów (przepisy na zdrowe dressingi znajdziesz TUTAJ).

Zobacz także:

 

Comments

komentarze