Idealny lekki obiad lub kolacja

zapiekanka z ziemniaków_1

Jeśli lubisz ziemniaki i pizzę, w dodatku jesteś na diecie, to moja wersja tego dania, bardzo Ci posmakuje. Podstawą tego dania są ziemniaki. Teraz kiedy dostępne są młodziutkie kartofelki, to danie jest jeszcze lepsze.

Ziemniaki, oczywiście te gotowane i bez „okrasy” zawierają zdrowe węglowodany. Ponadto wiele witamin i minerałów ich lista jest naprawdę imponująca. W 100 gramowej porcji znajduje się aż 340 mg potasu, który poprawia pracę nerek, zapobiega nadciśnieniu, udarom i zawałom serca. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B5, magnezu i fosforu. Po za tym skórka jest cennym źródłem błonnika. W sezonie można ją jeść z powodzeniem. Wystarczy, że dokładnie opłuczemy ziemniaki.

sekrety_odchudzania_baner

Nie pamiętam gdzie, ale czytałam kiedyś o diecie ziemniaczanej!

Przeprowadzono badania na kobiecie, która przez kilka tygodni jadła tylko gotowane ziemniaki i schudła.
Jestem pewna, że jest to możliwe, ponieważ ziemniaki są mało kaloryczne i jedząc je nawet 3-4 razy w ciągu dnia po 1 porcji 200-300 gramów dostarczymy mniej kalorii niż jedząc „normalne” jedzenie!!! 5 średnich ziemniaków dostarcza tylko 289 kcal, dużą dawkę błonnika 6,4 g, tylko 0,4 g tłuszczu, 8,1 g białka i 72,8 g zdrowych węglowodanów.

zapiekanka z ziemniaków

Przepis na pizzę z ziemniaków

SKŁADNIKI na 1 porcję (całość około 210 kalorii)

2 średniej wielkości UGOTOWANE ziemniaki
4 małe plasterki salami
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii i majeranku
3 małe kulki mozzarelli mini
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (tylko do posmarowania ziemniaków)

WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w całości. Kiedy ostygną przekrawamy je na połówki, delikatnie smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy blachę z ziemniakami. Pieczemy, aż przypieką się na złoty kolor. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na każdej połówce kładziemy plasterek salami, posypujemy odrobiną pokrojonego sera mozzarella i ziołami. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aby ser się zapiekł. Wyjmujemy, kiedy mozzarella zrobi się nieco złocista.

Ta pizza to idealny przepis bez chleba…

Każdy wie, że od chleba i złych węglowodanów się tyje. Są też wielką przeszkodzą w odchudzaniu, bo efekty są wówczas marne i mało widoczne. Diety oparte o małą ilość węglowodanów sprzyjają nie tylko walce z otyłością, ale też leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym przede wszystkim cukrzycy typu 2 i niedoczynności tarczycy czy Hashimoto.

Okazuje się bowiem, że ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie powoduje, że głównym źródłem energii dla organizmu stają się kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe, a nie glukoza. Diety polegające na obniżeniu codziennej dawki węglowodanów poprawiają odporność glikemiczną i stabilizują poziom glukozy we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. U osób przebadanych, które stosowały dietę nisko węglowodanowa nastąpiła znaczna utrata masy ciała i poprawa ogólnej kondycji organizmu. Jeśli szukasz dobrego jadłospisu, na którym schudniesz, znajdziesz go na następnej stronie:

nastepna_strona_guzik