Właśnie zaczyna się lato a wraz z nim sezon na grillowanie.  Być może zastanawiasz się właśnie nad jakimś fajnym przepisem.  Ale muszę Ci coś powiedzieć zanim zaczniesz grillować...

[dropcap]N[/dropcap]ie wiem czy wiesz, że w czasie grillowania, pieczenia i smażenia mięsa powstają rakotwórcze związki zwane aminami heterocyklicznymi (w skrócie HCA). Ale bez paniki…każdy z nas codziennie przyjmuje w pożywieniu różnego rodzaju niezdrowe substancje.  Nawet wtedy gdy jemy wydawałoby się tak zdrowe warzywa. Nasz organizm świetnie poradzi sobie z tymi substancjami jeśli tylko dostarczymy mu odpowiednią ilość antyoksydantów.

Uwaga! Jeśli gotujesz mięso w wodzie to wtedy nie powstają te szkodliwe związki. Dlatego mięso gotowane np. w zupie jest bezpiecznie. Spokojnie można też jeść mięsa duszone – bo to prawie jak gotowanie. Gotowanie i duszenie to dwie najzdrowsze metody przyrządzania mięsa.

No ale przecież grillowane mięso jest takie smaczne…i raczej nie  ma mowy abym w sobotę oparła się grillowanemu szaszłykowi albo przepysznym skrzydełkom z kurczaka.Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można zapobiegać powstawaniu związków rakotwórczych w czasie grillowania mięsa.

Oto co trzeba zrobić

Mięso przed grillowaniem należy marynować przez kilka godzin w marynacie zawierającej rozmaryn i inne zioła i przyprawy. Okazuje się, że w ziołach jest mnóstwo antyoksydantów, które zapobiegają tworzeniu się HCA (rakotwórczych amin heterocyklicznych). Rozmaryn, tymianek, czosnek, oregano dodane do marynaty spowodują drastyczne obniżenie zawartości tych szkodliwych substancji w grillowanym mięsie a dodatkowo będzie ono bardzo smaczne.

Wiele badań wykazało, że najlepsze właściwości ma rozmaryn i tymianek ale dobre są też czosnek, oregano i wiele innych dlatego ja staram się używać jak najwięcej różnorodnych ziół w moich marynatach co daje też wspaniały smak.

Kolejna ważna rzecz jeśli chodzi o grillowanie

Pamiętaj aby nie jeść przypalonego mięsa. W przypalonych kawałkach jest największe stężenie rakotwórczego HCA. Jeśli  trafi ci się przypalony kawałek to lepiej go nie jeść. Chociaż znam osoby, którym takie spieczone na grillu wręcz przypalone mięso bardzo smakuje – ale szczerze odradzam. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać to pamiętaj, że spożywasz o wiele więcej rakotwórczych substancji niż jedząc normalne (nieprzypalone) mięso. Dlatego postaraj się o zjedzenie po takim posiłku jak największej ilości antyoksydantów np. jagód, truskawek, zielonej herbaty – dzięki nim zneutralizujesz działanie tych rakotwórczych związków.

Pomocna będzie też dobra sałatka z surowych warzyw – w dużej porcji znajdzie się odpowiednia dawka antyoksydantów.

[quote float=”right”]Pomocna będzie też dobra sałatka z surowych warzyw – w dużej porcji znajdzie się odpowiednia dawka antyoksydantów.[/quote]

Przy okazji – grillowanie warzyw powoduje powstawanie innych rakotwórczych substancji akryloamidów (sama nazwa jest już przerażająca). Więc nie myśl sobie, że tylko grillowane mięso jest niebezpieczne.

Ale nie musimy z powodu tych rakotwórczyc substancji całkowicie rezygnować z grillowania.  Teraz już wiesz jak zapobiegać i  zneutralizować działanie tych okropnych związków, które powstają podczas grillowania.

Poniżej znajdziesz też kilka moich ulubionych przepisów na marynaty do grillowanego mięsa.

Moje ulubione marynaty do grillowania

Marynata do kurczaka

Marynata jest doskonała do kurczaka na grilla. Mięso jest kruche, soczyste i pyszne. Smakuje nawet dzieciom, choć dodałam czosnek i świeże zioła.

szaszlyki

[unordered_list style=”tick”]

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek jogurtu naturalnego najlepiej chudy
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (można jej nie dodawać)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść świeżych ziół ( u mnie bazylia i mieta)

[/unordered_list]

Wykonanie:

Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.Do miski wlać jogurt, ketchup, czosnek i oliwę. Dodać posiekane zioła i sól.
Mięso pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Im dłużej marynujemy tym lepiej i zdrowiej.

[ilink url=”http://alchemiaodchudzania.pl/alchemia39/” style=”download” title=”alchemia odchudzania”]Polecana dla osób stosujących Alchemię Odchudzania[/ilink]

Smacznego:)

Marynata Tika

Składniki ( na 1 kg mięsa):

[unordered_list style=”tick”]

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 kubek jogurtu naturalnego najlepiej chudy
  • 1 papryczka chilli (może być suszone chilli)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

[/unordered_list]

Wykonanie:

Obrać imbir i pokroić go w cieniutkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki. Do miski wlać jogurt, dodać kurkumę, imbir, czosnek i oliwę. Chilli rozkroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na małe kawałki. Cytrynę sparzyć pod gorącą wodą, zetrzeć na tarce skórkę z całej cytryny i wycisnąć sok. Dodać do miski z jogurtem i przyprawami, dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujemy tym lepiej i zdrowiej.

Marynata Ognista

Składniki ( na 1 kg mięsa):

[unordered_list style=”tick”]

  • 1 papryczka chilli (może też być 2 szczypty suszonej chilli)
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

[/unordered_list]

Wykonanie

Do miski włożyć musztardę, ketchup, oliwę, sól i mielony czarny pieprz. Obrać czosnek i posiekać, przełożyć do miski. Papryczkę chilli rozkroić na pół, wyjąć pestki i drobniutko posiekać. Dodać do miski i dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski i dokładnie połączyć z marynatą, tak, aby każdy kawałek pokryty był “sosikiem”. Marynować kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję marynatę wieczorem, w przeddzień grilla. Im dłużej marynujemy tym lepiej.

Serdecznie Pozdrawiam
Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany Dietetyk
Ekspert od zdrowego jedzenia
Autor Alchemii Odchudzania oraz książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

jak szybko schudnąć Katarzyna Gurbacka

Przeczytaj też: Te owoce „spalają” tłuszcz
Przepis na omlet z ziemniakami i koperkiem
To czynu CUDA i rośnie w każdym parku

Jeśli nie jesteś jeszcze na liście moich czytelników, zapisz się proszę aby mieć dostęp do wszystkich wiadomości na temat zdrowego odżywiania, oczyszczania organizmu, płaskiego brzucha oraz wspaniałych wyszczuplających przepisów