Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Zobacz co bezpiecznie możesz podjadać zamiast ciastek i niezdrowych przekąsek.
Kto z nas nie lubi czasem wieczorem, zakopać się pod kocem, przed telewizorem, oglądając ulubiony serial czy mecz? A jak już zasiadamy przez szklanym ekranem to zazwyczaj z miską popcornu lub chipsów i dużą szklaną gazowanego napoju. Niestety słone przekąski, takie jak chipsy, popcorn, paluszki i słodzone napoje gazowane nie służą zdrowiu.
Produkty takie są wysoko przetworzone, nafaszerowane substancjami konserwującymi, solą, sztucznymi aromatami i barwnikami, zawierają dużo tłuszczów, dostarczając nam dosyć dużą porcję kalorii, jednak nie znajdziemy w nich za wiele, a w zasadzie żadnych składników mineralnych. Tego typu przekąski można jednak w prosty sposób zastąpić zdrowymi i równie smacznymi produktami, które dostarczą naszemu organizmowi witamin i minerałów. Co podjadać zamiast niezdrowych i słonych przekąsek? Zapraszamy do tekstu poniżej.
Orzechy– ich wybór jest duży, możemy zdecydować się na orzechy włoskie, laskowe, ziemne, nerkowce, migdały czy pistacje, zawierają błonnik i dużo białka, oraz witaminy z grupy E i B, których duża koncentracja dobrze wpływa na pracę mózgu i wygląd skóry. W orzechach znajdziemy też składniki mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe, ich spożywanie wzmacnia układ krążenia i nerwowy, mają one też dosyć dużo kalorii, jednak dzieje się tak, ponieważ zawierają dużą ilość wartościowych składników odżywczych.
Surowa marchewka– pokrojoną w plasterki możemy podjadać, jak chipsy, z tym że jest ona o wiele zdrowsza. Marchewka dostarcza organizmowi karotenu, czyli prowitaminy A, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, korzystnie wpływa na cerę oraz reguluje pracę żołądka i nerek. Marchew przy tym jest niskokaloryczna, zatem możemy jeść jej dowolną ilość, bez obaw, że przytyjemy.
Ciecierzyca – z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią orzeszki w panierce i chipsy o intensywnym smaku. Ciecierzycę możemy przyrządzić na wiele sposobów, możemy ją jeść gotowaną, albo pieczoną. Pieczona wersja ciecierzycy to idealna przekąska do podjadania przy oglądaniu telewizji. Jak ją przyrządzić? Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc, następnie wypłucz i ugotuj.
Wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z ulubionymi przyprawami, może być to papryka, pieprz cayenne, carry, oregano, bazylia, chilli, wymieszaj dokładnie przyprawy z ciecierzycą i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciecierzyca jest produktem bogatym w białko, który zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie krwi oraz sprzyja odchudzaniu.
Suszone owoce – to dobry wariant, dla wszystkich miłośników słodyczy, ponieważ zawierają od nich znacznie mniej cukru oraz dostarczają organizmowi składników odżywczych i witamin. Suszone banany, morele, jabłka, bakalie na pewno są znacznie zdrowsze niż np. cukierki, jednak również nie należy podjadać ich zbyt wiele. Suszone owoce możemy kupić w sklepach lub przygotować samemu.
Pestki dyni i nasiona słonecznika – zarówno jedne, jak i drugie są dosyć kaloryczne, jednak nie jemy ich dużo, by aż tak się tym przejmować, a w kaloriach tych znajdziemy bardzo dużo składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, mangan, miedź, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedzenie pestek dyni oraz nasion słonecznika ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia strukturę kości.
Chipsy z warzyw i owoców – tradycyjne chipsy doczekały się w końcu swoich zdrowych zamienników. Chipsy z warzyw i owoców, takich jak pomidory, buraki, ziemniaki, marchew czy jabłka możemy bez problemu przygotować w domu, wtedy będziemy pewni, co w nich jest i będziemy mogli według potrzeb lub gustu, odpowiednio je przyprawić. Takie alternatywne chipsy nie zawierają dużo tłuszczów i niezdrowych przypraw, a chrupie się je tak samo smacznie, jak te klasyczne. Owocowe lub warzywnie chipsy można też zakupić w sklepie.