Chipsy z tego warzywa są jednym z najzdrowszych na świecie. Ta chrupiąca przekąska to mistrzostwo świata, bo kto nie lubi chipsów?

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania

Okrzyknięte SUPER zdrowym warzywem. Trwa na niego sezon. Wiesz już co to za warzywko? To jarmuż. Teraz kiedy jest zimno, jest on najlepszy. Nawet ten kupny ze sklepu jest zdrowy, bo o tej porze roku nikt już go nie “pryska” chemią. Tym razem postanowiłam zrobić z niego chipsy. Wyszły idealne. Warto je zrobić, bo mimo tego, że dodałam oliwę z oliwek nadal mają bardzo mało kalorii i są zdrowe. W dodatku wychodzą nieziemsko chrupiące i pyszne.

Oto 6 powodów dla których warto jeść jarmuż.

1. Ma tak wiele białka, że może nawet zastąpić mięso. Porównuje się go do wołowiny ponieważ ma tyle samo białka i wapnia. Jest idealny dla anemików. Ma mnóstwo cennych witamin, minerałów.

2. Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę.

==>zdrowe przepisy ułatwiające odchudzanie-kliknij tu

3. Jest idealnym warzywem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości sulforafan, chroni przed nowotworami prostaty i okrężnicy. Badania pokazują, że jest korzystny w chorobach żołądka, wątroby i układu odpornościowego. Zawiera luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

4. Jest też doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udaru mózgu. Mogą one również pomagać w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń.

5. Jarmuż ma też niewiele kalorii. W porcji 68 g jest tylko 33 kalorie.

6. Jarmuż zawiera mnóstwo minerałów, których ludzie mają zawsze za mało! Mam na myśli wapń, potas i magnez. 


jarmuz przepis na chipsy

Chrupiące CHIPSY z jarmużu

SKŁADNIKI

4 duże liście jarmużu ( około 200 gramów)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki kozieradki w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku

2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE

Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony.
Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty.

Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne.

Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg.

przed_po_upieczeniu chipsy z jarmuzem

Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie.
Suchy jarmuż “porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był “na raz”.
Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika

Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się “przykleją”.

chipsy z jarmuzu

Największą sztuką w przygotowaniu tych chipsów jest pieczenie…

Zbyt wysoka temperatura spali liście i będą gorzkie, zbyt niska spowoduje, że będą jak guma, a zjedzenie takich chipsów nie będzie przyjemnością, wprost przeciwnie.

==>zdrowe przepisy ułatwiające odchudzanie-kliknij tu

Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki.
Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki.

Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.

chipsy_z_jarmuzu_z_sosem

Oto, co jeszcze możesz zrobić:

Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Chciałabym podzielić się z Tobą tym dobrym jedzeniem. Pokażę Ci gdzie znaleźć mnóstwo pysznego i zdrowego jedzenia, przypraw, ziół i innych składników odżywczych, które w naturalny poprawią problemy z trawieniem, obniżą cholesterol, ciśnienie krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie!

kliknij_n

Comments

komentarze