Przepis na rosół z perliczki, idealny przy hashimoto, niedoczynności tarczycy, także na refluks, chore stawy, przeziębienie!

Założę się, że o tej zupie tego nie wiedziałaś. Choć to tradycyjna „niedzielna” zupa, śmiało można powiedzieć, że jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.Choć większość uzna, że jest kaloryczny i tuczący, to ja jednak uważam, że mimo tego, nawet będąc na diecie, warto go jeść przynajmniej raz w miesiącu. Dlaczego? Bo ma wiele leczniczych właściwości, wspiera zdrowie, a ono jest najważniejsze. Pamiętaj, że prawdziwy rosół to nie tłusta woda!

Oto 9 korzyści z jedzenia prawdziwego rosołu

1. Prawdziwy rosół jest doskonały przy rekonwalescencji po chorobie i przyspieszenia gojenie ran.

2. Jest idealny przy katarze, grypie, zatkanym nosie.To dzięki zawartości naturalnej cysteiny, która rozrzedza rosół z perliczkigęstą wydzielinę z gardła, płuc i nosa, dzięki czemu łatwiej ją usunąć. To działa, ale tylko i wyłącznie przy domowym rosole gotowanym na mięsie i kościach (nigdy z torebki).

3. Idealny przy chorobach stawów i „strzykających” kolanach. Po pierwsze dlatego, że zawiera minerały, które łatwo się wchłaniają jak wapń, także magnez, fosfor, krzem, siarkę oraz inne mikroelementy. Dzięki temu, że rosół gotujemy na kościach, zawiera elementy chrząstek i ścięgien, bogatych w siarczan chondroityny i glukozaminy. Te suplementy są sprzedawane jako drogie tabletki na stawy. Po co je kupować, skoro możesz zjeść pyszny rosół!

4. Rosół „uszczelnia” jelita. Jest lekkostrawny, pomaga leczyć błony śluzowe jelit i zawiera cenne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie całego układu pokarmowego.

5. Dzięki glicynie ma działanie uspokajające, ułatwia zasypianie i zapewnia dobry senDzięki żelatynie poprawia wzrost i wygląd włosów i paznokci.

6. Jest idealnym, naturalnym lekiem na zgagę, refluks i w chorobie wrzodowej. Badania naukowe wykazały, że rosół ma bardzo korzystne działanie dla osób z chorobą wrzodową, przy refluksie i zgadze. Zawiera prolinę, która wpływa na tworzenie się kolagenu, a duża zawartość kolagenu i żelatyny sprawia, że świetnie działa na błonę śluzową żołądka. Rosół z kości zawiera też glutaminę, która ma zdolność „naprawy” uszkodzonych komórek przewodu pokarmowego.

7. Dzięki zawartości wielu cennych aminokwasów min. glicynie, prolinie i argininie, ma działanie przeciwzapalne i jest idealny przy przeziębieniach, grypie i wszystkich wirusówkach.

8. Żelatyna, która znajduje się w rosole przyciąga i zatrzymuje płyny, w tym soki trawienne, co zapewnia prawidłowe trawienie.

9. Jest smaczny, tani i prosty w wykonaniuKto znasz nie lubi rosołu! Moje dzieci go uwielbiają. Gotując rosół mamy też mnóstwo pysznego jedzenia na kilka dni!

ZOBACZ TEŻ: Przepisy, które ułatwiają odchudzanie, obniżają cholesterol i wspierają zdrowie

ZIOŁOWY ROSÓŁ Z PERLICZKI

Gotowanie tego rosołu doprowadziłam do perfekcji. Gotuję go przynajmniej raz w miesiącu, a w miesiące zimowe raz na tydzień. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, jest aromatyczny i pachnący. Ponieważ nie zawsze mam wiejskiego koguta, a raczej mam go bardzo rzadko, często robię rosół z perliczki, która ma lekki posmak dziczyzny, chude i delikatne mięso. Jest dwa razy sólziołowachudsza niż kurczak!

SKŁADNIKI

1 perliczka wielkopolska (ja miałam mrożoną)

4 średniej wielkości marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1/2 małego selera
10 cm kawałek pora
1/2 dużej białej cebuli

ZIOŁA

2 czubate łyżki pokrzywy (może być suszona)
1 łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżka suszonej macierzanki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego (z tego przepisu)
1 łyżka soli ziołowej (z tego przepisu)
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

WYKONANIE

Perliczkę rozmrozić i oczyścić. Przekroić na mniejsze kawałki, aby mięso i kości dobrze się wygotowało.
Do dużego garnka wlać około 5 litrów wody, włożyć mięso, warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić i zagotować. Kiedy zacznie „bulgotać”, zmniejszyć ogień tak,  aby tylko lekko się gotował, a na powierzchni rosołu pojawiały się maleńkie bąbelki. Kiedy zmniejszymy ogień należy dodać wszystkie przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 4 godzin. Po tym czasie rosół jest już gotowy. Możesz doprawić go solą, ale ja tego nie robię. Jest wówczas bardzo delikatny, a dzięki marchewce i przyprawom lekko słodki.
Aromat jaki wydziela się podczas gotowania jest oszałamiający! Koniecznie musisz spróbować mojego przepisu!

rosół z perliczki

rosół_ziołowy

OTO CO JESZCZE MOŻESZ ZROBIĆ DLA SWOJEGO ZDROWIA!

Czy wiesz, że najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności jest naturalne oczyszczanie organizmu. Stan Twojego zdrowia w 100% zależy od stanu układu odpornościowego.

Jeśli jest silny to ochroni Cię przed bakteriami, wirusami, pasożytami, mikrobami, a nawet szkodliwością różnych toksyn. Zwalczy infekcję w „zarodku”. Zobacz poniżej, jak możesz go wzmocnić, a przy „okazji” schudnąć i poprawić kondycję skóry i włosów. Wszystkiego dowiesz się na następnej stronie:

 

zestaw_oczyszczajacy