Przepis na rosół z perliczki, idealny przy hashimoto, niedoczynności tarczycy, także na refluks, chore stawy, przeziębienie!

Założę się, że o tej zupie tego nie wiedziałaś. Choć to tradycyjna „niedzielna” zupa, śmiało można powiedzieć, że jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.Choć większość uzna, że jest kaloryczny i tuczący, to ja jednak uważam, że mimo tego, nawet będąc na diecie, warto go jeść przynajmniej raz w miesiącu. Dlaczego? Bo ma wiele leczniczych właściwości, wspiera zdrowie, a ono jest najważniejsze. Pamiętaj, że prawdziwy rosół to nie tłusta woda!

Oto 9 korzyści z jedzenia prawdziwego rosołu

1. Prawdziwy rosół jest doskonały przy rekonwalescencji po chorobie i przyspieszenia gojenie ran.

2. Jest idealny przy katarze, grypie, zatkanym nosie.To dzięki zawartości naturalnej cysteiny, która rozrzedza rosół z perliczkigęstą wydzielinę z gardła, płuc i nosa, dzięki czemu łatwiej ją usunąć. To działa, ale tylko i wyłącznie przy domowym rosole gotowanym na mięsie i kościach (nigdy z torebki).

3. Idealny przy chorobach stawów i „strzykających” kolanach. Po pierwsze dlatego, że zawiera minerały, które łatwo się wchłaniają jak wapń, także magnez, fosfor, krzem, siarkę oraz inne mikroelementy. Dzięki temu, że rosół gotujemy na kościach, zawiera elementy chrząstek i ścięgien, bogatych w siarczan chondroityny i glukozaminy. Te suplementy są sprzedawane jako drogie tabletki na stawy. Po co je kupować, skoro możesz zjeść pyszny rosół!

4. Rosół „uszczelnia” jelita. Jest lekkostrawny, pomaga leczyć błony śluzowe jelit i zawiera cenne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie całego układu pokarmowego.

5. Dzięki glicynie ma działanie uspokajające, ułatwia zasypianie i zapewnia dobry senDzięki żelatynie poprawia wzrost i wygląd włosów i paznokci.

6. Jest idealnym, naturalnym lekiem na zgagę, refluks i w chorobie wrzodowej. Badania naukowe wykazały, że rosół ma bardzo korzystne działanie dla osób z chorobą wrzodową, przy refluksie i zgadze. Zawiera prolinę, która wpływa na tworzenie się kolagenu, a duża zawartość kolagenu i żelatyny sprawia, że świetnie działa na błonę śluzową żołądka. Rosół z kości zawiera też glutaminę, która ma zdolność „naprawy” uszkodzonych komórek przewodu pokarmowego.

7. Dzięki zawartości wielu cennych aminokwasów min. glicynie, prolinie i argininie, ma działanie przeciwzapalne i jest idealny przy przeziębieniach, grypie i wszystkich wirusówkach.

8. Żelatyna, która znajduje się w rosole przyciąga i zatrzymuje płyny, w tym soki trawienne, co zapewnia prawidłowe trawienie.

9. Jest smaczny, tani i prosty w wykonaniuKto znasz nie lubi rosołu! Moje dzieci go uwielbiają. Gotując rosół mamy też mnóstwo pysznego jedzenia na kilka dni!

ZOBACZ TEŻ: Przepisy, które ułatwiają odchudzanie, obniżają cholesterol i wspierają zdrowie

ZIOŁOWY ROSÓŁ Z PERLICZKI

Gotowanie tego rosołu doprowadziłam do perfekcji. Gotuję go przynajmniej raz w miesiącu, a w miesiące zimowe raz na tydzień. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, jest aromatyczny i pachnący. Ponieważ nie zawsze mam wiejskiego koguta, a raczej mam go bardzo rzadko, często robię rosół z perliczki, która ma lekki posmak dziczyzny, chude i delikatne mięso. Jest dwa razy chudsza niż kurczak!

SKŁADNIKI

1 perliczka wielkopolska (ja miałam mrożoną)

4 średniej wielkości marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1/2 małego selera
10 cm kawałek pora
1/2 dużej białej cebuli

ZIOŁA

2 czubate łyżki pokrzywy (może być suszona)
1 łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżka suszonej macierzanki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego (z tego przepisu)
1 łyżka soli ziołowej (z tego przepisu)
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

WYKONANIE

Perliczkę rozmrozić i oczyścić. Przekroić na mniejsze kawałki, aby mięso i kości dobrze się wygotowało.
Do dużego garnka wlać około 5 litrów wody, włożyć mięso, warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić i zagotować. Kiedy zacznie „bulgotać”, zmniejszyć ogień tak,  aby tylko lekko się gotował, a na powierzchni rosołu pojawiały się maleńkie bąbelki. Kiedy zmniejszymy ogień należy dodać wszystkie przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 4 godzin. Po tym czasie rosół jest już gotowy. Możesz doprawić go solą, ale ja tego nie robię. Jest wówczas bardzo delikatny, a dzięki marchewce i przyprawom lekko słodki.
Aromat jaki wydziela się podczas gotowania jest oszałamiający! Koniecznie musisz spróbować mojego przepisu!

OTO CO JESZCZE MOŻESZ ZROBIĆ DLA SWOJEGO ZDROWIA!

Czy wiesz, że najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności jest naturalne oczyszczanie organizmu. Stan Twojego zdrowia w 100% zależy od stanu układu odpornościowego.

Jeśli jest silny to ochroni Cię przed bakteriami, wirusami, pasożytami, mikrobami, a nawet szkodliwością różnych toksyn. Zwalczy infekcję w „zarodku”. Zobacz poniżej, jak możesz go wzmocnić, a przy „okazji” schudnąć i poprawić kondycję skóry i włosów. Wszystkiego dowiesz się na następnej stronie: