Zdrowe jedzenie i zdrowe życie można zacząć od naprawdę prostych rzeczy. Jedną z nich może być sos do sałaty.
Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
Odpowiednio dobrane składniki pomogą Ci spalić tłuszcz, uchronią Twoje tętnice przed „zatkaniem”, obniżą poziom złego cholesterolu. Zjesz także mniej „chemii”, która Ci szkodzi.
Jedyne co musisz zrobić to całkowicie wyeliminować ze swojej diety gotowe sosy i dresingi.
Ja osobiście nigdy nie kupuję gotowych sosów i dresingów, oto dlaczego:
1. Prawie wszystkie dostępne sosy zawierają potężną ilość kalorii. Jeden sos bardzo popularny do sałatki Cezar zawiera ich aż 480!!! To może być cały pożywny obiad wraz z deserem! Nie warto jeść sałaty z takim sosem. (oto mój sos do sałatki cezar)
2. Prawie wszystkie gotowe sosy zawierają duże ilości syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, skrobi kukurydzianej modyfikowanej, wzmacniaczy smaku i substancji zagęszczających. Wiele z tych dodatków może powodować alergie, skoki ciśnienia, wzdęcia, a nawet nudności. Wiele z nich to toksyny, które odkładają się w komórkach tłuszczowych, przez co jeszcze trudniej nam schudnąć. Wydaje nam się, że jemy zdrowo, ( bo przecież jem sałatę), ale waga nawet nie drgnie. Znasz to uczucie…?
3. Prawie wszystkie gotowe sosy i dressingi zawierają silnie rafinowany olej sojowy/kukurydziany/rzepakowy…wszystkie są niezdrowe. Nawet rzepakowy. Tak, dobrze czytasz.
(zdrowy jest ten nierafinowany). Dlaczego? Bo w czasie procesu rafinowania, pozbywa się z olejów tego co najbardziej wartościowe, a zostawia jedynie kwasy omega-6, których i tak mamy zbyt dużo, w naszej diecie, a ich proporcja do omega-3 jest niewłaściwa.
Znalazłam kilka gotowych sosów z oliwą z oliwek, która jest zdrowa. Bardzo się ucieszyłam, ale kiedy zaczęłam czytać skład, okazało się, że oliwy z oliwek było tam tyle, „co kot napłakał”, a pozostałe składniki to rafinowany olej sojowy, kukurydziany albo rzepakowy.
Więc naprawdę nie ma sensu psuć własnego zdrowia jedząc „kosmicznie” niezdrowe gotowe sosy i dresingi, lepiej zrobić samemu własny sos, w dodatku szybki, łatwy i SUPER zdrowy…
Oto mój bardzo zdrowy i szybki przepis na sos do sałaty.
Przepis na dressing Kasi Gurbackiej
Składniki
2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (lub innych ziół, natka pietruszki)
1 ząbek czosnku (średniej wielkości lub według własnego smaku)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
szczypta pieprzu
Wykonanie
1. Do miski wlać oliwę dodać musztardę, cytrynę i sól. Wymieszać aż powstanie gładki krem
2. Dodać miód, posiekany szczypiorek i czosnek i raz jeszcze dokładnie wymieszać
3. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ten przepis jest uniwersalny i stosuję go do właściwie każdej sałaty. Nie nudzi mi się, ponieważ jest po prostu pyszny. Czasem nie dodaję szczypiorku lub czosnku, szczególnie kiedy planuję wyjście z domu. Sos można przygotować wcześniej lub zrobić go więcej. Można przełożyć go do słoiczka, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce nawet 7 dni.
Można także sos, zrobić pół na pół z innym gatunkiem oleju np. dodając olej z pestek dyni, olej z awokado, olej lniany, olej kokosowy (smak sosu będzie nieco bardziej orientalny), olej z wiesiołka, a nawet rzepakowy, ale nierafinowany.
Co daje takie mieszanie? Pozwala stworzyć niemal IDEALNE proporcje kwasów tłuszczowych, omega-9, omega-3 i omega-6. To zapewni nam super zdrowie.
Przed zakupem oleju, upewnij się proszę, że są one nierafinowane i tłoczone na zimno. To ważne.
Koniecznie wypróbuj mój super zdrowy i pyszny sos do sałaty. Unikaj tych, w których znajdują się chemiczne dodatki. Nie musisz ich jeść. Ważne jest Twoje zdrowie.
Jeśli chcesz [highlight]jeść jeszcze zdrowiej, chcesz schudnąć i odmłodzić swoje ciało o kilka lat, [/highlight]zobacz jak to zrobić, na następnej stronie.
Dzięki temu, możesz także:
-obniżyć poziom cholesterolu
-wyregulować metabolizm
-schudnąć
-obniżyć ciśnienie krwi
-kontrolować swoją cukrzycę
-pozbyć się problemów z trawienie i zaparciami
-spowolnić starzenie się skóry, stawów i narządów
-poprawić pamięć i pracę mózgu