Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Jeżeli brakuje Ci czasu na bardziej zaawansowane wypieki, które wymagają od Ciebie wielu godzin spędzonych w kuchni, to mogę Cię pocieszyć, że przepis na te ciasteczka jest banalnie prosty.
Wykonasz je naprawdę szybko, a efekt będzie satysfakcjonujący! Kokosowo-migdałowe ciasteczka to super przekąska do kawy i świetny pomysł na poczęstunek dla gości. Zobacz, jak krok po kroku je zrobić.
KOKOSOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z DŻEMEM Z CHIA
Składniki:
Dżem malinowy z chia:
1 szklanka malin
1 łyżka syropu klonowego
1/4 szklanki nasion chia
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki. Przelej miksturę do słoiczków. Wówczas nasionka chia napęcznieją i dżem zrobi się galaretkowaty. Taki dżem możesz trzymać w lodówce do tygodnia.
Kokosowo-migdałowe ciasteczka:
Składniki:
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki migdałowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W misce pomieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Nabieraj po jednej łyżce ciasta i uformuj z niego kulkę, po czym połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą kciuka zrób w każdym ciasteczku dziurkę na środku, a następnie wypełnij je malinowym dżemem z chia. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, do momentu kiedy zrobią się złociste.
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony Food Matters