Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Nie należą do skomplikowanych dań, często nie zajmują wiele czasu i są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie znoszą stosów naczyń w kuchni. Mowa tu oczywiście o jednogarnkowych daniach, które są zawsze dobrym pomysłem na smaczny i pożywny obiad.
Poniżej prezentuję Wam 7 pomysłów na zdrowe jednogarnkowe dania, z różnorodnych składników, zarówno dla osób jedzących mięso, jak również i wegan oraz wegetarian. Znalazły się w nich ulubione produkty z różnych zakątków świata – od pikantnych dań w stylu meksykańskim po łagodne i delikatne w smaku potrawy w stylu włoskim.
Poznaj przepisy na smaczne jednogarnkowe dania, które możesz jeść w Klubie Kasi. Zastosuj je i schudnij!
OTO 7 POMYSŁÓW NA JEDNOGARNKOWE DANIA
WŁOSKA POTRAWKA Z KURCZAKA
Składniki (4-6 porcji):
4 piersi kurczaka (bez skóry i kości)
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała biała cebula (posiekana)
5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych)
2 szklanki pomidorków cherry
1 szklanka czerwonej papryki (upieczonej w piekarniku, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę)
1/2 szklanki świeżej bazylii
Wykonanie:
Posyp pieprzem i solą obie strony piersi z kurczaka. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso na średnim ogniu (4-5 minut na każdej stronie). Usmażonego kurczaka odstaw na talerz. Na tłuszczu, który został na patelni zeszklij cebulę. Po około 3 minutach dodaj czosnek i pomidorki i smaż wszystko przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj do warzyw upieczoną już wcześniej paprykę oraz połowę porcji świeżej bazylii i duś wszystko przez minutę. Dodaj piersi kurczaka i posyp je resztą bazylii.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gimme Some Oven
AFRYKAŃSKI GULASZ Z BATATÓW
Składniki (4 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula (pokrojona)
3 ząbki czosnku (zgniecione)
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili
400 g passaty pomidorowej
1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
1 średni batat (obrany i pokrojony w kostkę)
1 szklanka ugotowanej fasolki (czerwonej lub czarnej)
1,5 szklanki mrożonego groszku
2 szklanki zieleniny (do wyboru: szpinak, jarmuż, rukola)
sól i pieprz
Wykonanie:
Podgrzej tłuszcz na głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż do momentu, kiedy zrobi się miękka. Następnie dodaj czosnek, imbir, chili i gotuj wszystko przez około 5 minut. Dodaj passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj masło orzechowe i kolendrę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj bulion i bataty. Przykryj naczynie i gotuj przez 15 minut, do momentu, kiedy bataty zrobią się miękkie, jednak nie będą się rozpadać. Po tym czasie dodaj ugotowaną fasolkę, groszek oraz zieleninę. Na koniec przypraw wszystko solą i pieprzem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Vegangela
KUBAŃSKA POTRAWKA Z CIECIORKĄ
Składniki (3-4 porcje):
Na przyrządzenie cieciorki:
Na kubańską potrawkę:
1 mała cebula (pokrojona)
1 papryka (pokrojona)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 duży batat (obrany i pokrojony w kostkę)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki przyprawy chili lub cayenne
1 łyżeczka cynamonu
2 liście laurowe
1 szklanka duszonych pomidorów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny
1/2 szklanki oliwek zielonych
1/2 łyżki wody z oliwek
kolendra lub szczypiorek (do posypania)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 200 ºC. Do naczynia żaroodpornego włóż cieciorkę z przyprawami i oliwą z oliwek. Piecz wszystko przez około 12-15 minut. Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Pokrój cebulę i bataty, odcedź duszone pomidory. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, czosnek oraz paprykę przez około 2 minuty. Dodaj kumin, cynamon i oregano i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, ocet, passatę pomidorową, bataty, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko pomieszaj. Gotuj wszystko przez około 10 minut, do momentu, kiedy bataty zrobią się miękkie. Dodaj rodzynki, chili oraz cieciorkę i oliwki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez następne 5-10 minut. W między czasie dodaj wodę z oliwek. Gotowe danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry lub szczypiorku.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cotter Crunch
TOSKAŃSKI KURCZAK Z GRZYBAMI
Składniki (4 porcje):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula (posiekana)
200 g pieczarek
1/4 łyżeczki soli
2 duże piersi z kurczaka (pokrojone na małe kawałki)
sól i pieprz
1/8 łyżeczki papryki w płatkach
1/4 szklanki białego wina
1 gałązka rozmarynu
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych)
2 szklanki jarmużu (pokrojonego)
Wykonanie:
Podgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, do momentu kiedy zrobi się miękka. Dodaj pieczarki i gotuj wszystko przez kolejne 3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przenieś pieczarki i cebulę do dużej miski. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj ze sobą wszystko. Na patelni usmaż kurczaka, przyprawionego solą, pieprzem i papryką. Po około 5-7 minut mięso powinno być już gotowe. Po tym czasie dodaj bulion, suszone pomidory oraz przygotowaną wcześniej mieszankę z cebuli i grzybów. Gotuj wszystko przez 3-4 minuty. Na koniec wymieszaj wszystko z jarmużem, a kiedy już zwilgotnieje, danie będzie gotowe do spożycia.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Sweet Peas And Saffron
INDYJSKIE CURRY Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki (na 4 porcje):
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka cebuli (drobno pokrojonej)
1 szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy
1 średni batat (pokrojony w kostkę)
1 duża marchewka (pokrojona)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny
3,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
Wykonanie:
W dużym garnku podgrzej olej. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj soczewicę, bataty, marchew i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj wodę lub bulion warzywny i zostaw wszystko do momentu zagotowania. Następnie na wolnym ogniu gotuj potrawę przez około 25 minut, do momentu, kiedy bataty i soczewica zrobią się miękkie. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe. Curry możesz serwować z ryżem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Detoxinista
PROSTY FRANCUSKI RATATOUILLE
Składniki (8-10 porcji):
2 duże bakłażany
2 średnie cebule
3 średnie papryki
6 średnich cukinii
4 duże pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3-4 gałązki tymianku
1/4 szklanki bazylii
sól i pieprz
Wykonanie:
Pokrój bakłażany w kostkę, przenieś je do miski, dodaj do nich 1 łyżeczkę soli i odstaw je na pewien czas. Pokrój na małe kawałki cebulę, paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj czosnek. Warzywa będą gotować się partiami, dlatego jeszcze nie mieszaj ich ze sobą. W bardzo dużym garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i szczyptę soli, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej paprykę i wymieszaj wszystko. Po około 5 minutach przenieś składniki do oddzielnej miski.
Dodaj do garnka kolejną łyżeczkę oliwy i ugotuj cukinię, również ze szczyptą soli. Kiedy warzywo zrobi się miękkie przenieś je do miski z papryką i cebulą. Opłucz bakłażan po bieżącą wodą, a następnie dokładnie ściskaj kostki dłońmi, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy i wrzuć do garnka bakłażan – powinien zrobić się miękki po około 10 minutach. Następnie przenieś bakłażan do miski z pozostałymi warzywami.
W garnku rozgrzej kolejną łyżeczkę oliwy i zeszklij czosnek. Następnie dodaj pomidory, liść laurowy i tymianek. Kiedy pomidory zaczną puszczać sok, możesz do nich dodać pozostałe warzywa. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj wszystko na wolnym ogniu około 20. Usuń z potrawy gałązkę tymianku i liść laurowy. Gotowe danie posyp świeżą bazylią.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony The Kitchn
MEKSYKAŃSKA POTRAWKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki (4 porcje):
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (posiekanego)
1 papryczka jalapeno
1 szklanka komosy ryżowej
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka czarnej fasoli (ugotowanej)
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka kukurydzy
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
sól i pieprz
1 awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
sok z jednej limonki
2 łyżki świeżej kolendry
Wykonanie:
Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Dodaj czosnek i paprykę jalapeno, a następnie smaż przez około minutę. Następnie dodaj komosę ryżową, bulion, fasolę, pomidory, kukurydzę, paprykę chili oraz kumin i pomieszaj ze sobą składniki. Przypraw danie solą i pieprzem. Doprowadź gulasz do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj awokado, posyp danie kolendrą i skrop je sokiem z limonki.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Damn Delicious
Zobacz także: