Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Kasza jaglana często nazywana jest mianem „królowej kasz” lub „polskiego ryżu”. Ma mało skrobi, ale za to mnóstwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, a poza tym ma znacznie więcej minerałów niż zboża takie jak żyto, pszenica czy jęczmień. Znajdziemy w niej takie składniki mineralne jak m.in. żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń, oraz witaminy z grupy B (B1, B2 i B6).
Docenia się ją nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości, ale również za doskonałe walory smakowe. Bo kasza jaglana może być zarówno idealnym dodatkiem do warzywnych dań, jak i świetnym składnikiem do ciast i deserów. Poniżej prezentuję Wam pomysł na pyszne bezglutenowe ciasto – każdy kto należy do mojego Klubu Kasi może go włączyć do swojego jadłospisu.
CIASTO JAGLANE Z JABŁKAMI (BEZ GLUTENU I MLEKA)
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka miodu
4 łyżki oleju kokosowego
skórka z jednej cytryny
2 jajka
7 łyżek cukru kokosowego
3 łyżki mąki ryżowej
2 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W małym garnku podgrzej mleko migdałowe ze startą skórką cytrynową, olejem kokosowym i miodem. Kiedy mleko zacznie się prawie gotować, dodaj do niego kaszę jaglaną i wszystko zamieszaj. Gotuj kaszę na małym ogniu przez około 30-35 minut, a kiedy już napęcznieje, odstaw ją z palnika i pozostaw do ostudzenia. W robocie kuchennym umieść jajka i cukier kokosowy i miksuj wszystko przez około 10 minut, do momentu, kiedy nie uzyskasz konsystencji delikatnej pianki. Po tym czasie dodaj mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, ekstrakt waniliowy oraz ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie wszystko zmiksuj. Pokrój jedno jabłko na cienkie plasterki, dodaj je do mikstury i również zmiksuj. Gotową masę na ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, a kiedy rozłożysz ją równomiernie w formie, udekoruj wierzch ciasta plasterkami drugiego jabłka. Piecz ciasto w temperaturze 175 °C przez około 50 minut. Gotowe!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Buona Pappa