Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm.  Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Oto pyszny, natruralnie bezglutenowy chlebek, naładowanych błonnikiem i substancjami, które mają działanie przeciwzapalne. Jest bardzo zdrowy, a jedna kromka ma zaledwie 56 kalorii.

Ten chlebek do skonałe rozwiązanie dla każdego kto lubi kanpaki, ale ich unika ponieważ nie chce jeść pszenicy, chciałby jeść mniej kalorycznie i bardziej zdrowo.

Ten chlebek jest wyjątkowy i bardzo zachęcam do jego wypróbowania. Przepis i zdjecia pochodzą z zaprzyjaźnionego bloga PaleoHack.

Dzięki mące migdałowej chlebek ma mnóstwo dobrego błonnika, witaminy, szczególnie E a także jest dość sycący, ale nie dostarcza wielu kalorii.

Chleb bez użycia mąki!

Jaka jest jego przewaga ponad chlebem wyłącznie bez użycia drożdży? Przede wszystkim, po tym jak go zjemy, to składniki nie zamienią się w naszym organizmie w cukry. Dzięki temu nie przytyjemy. Poza tym, chleb przygotowany w taki sposób nie zawiera toksycznej substancji, jaką jest gluten.

Przeciw zapalny i wzacniający odporność chleb z kurkumą

Składniki na 18 kromek chleba z kurkumą

– 2 szklanki surowego, poszatkowanego kalafiora (1 kalafior)
– 4 jajka,
– 1 szklanka zmielonych migdałów (100 gramów)
–  3 łyżeczki kurkumy w proszku,
– ½ łyżeczki himalajskiej różowej soli.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180* C, blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.
  2. Rozbij 4 jajka do średniej wielkości miski, wymieszaj je z resztą składników.
  3. Wylej otrzymaną masę na blachę do pieczenia, a następnie wygładź ją tak, aby miała około 1/2 centymetrów grubości.
  4. Piecz przez 30 minut, tak długo, aż się zarumieni.
  5. Wystudź do temperatury pokojowe, a następnie zdejmij chleb z blachy.
  6. Pokórj otrzymany chlebek na 18 kawałków i serwuj np. z hummusem, pastą z awokado, pastą z buraczków. Możesz dodać sałatę i ulubione warzywa.

Dlaczego ten chleb jest taki zdrowy?

Ponieważ zawiera wyłącznie zdrowe składniki, które razem tworzą pyszny, lekki i sycący chlebek.

Kalafior – zawiera  substancje przeciwzapalne oraz przeciwrakowe, takie jak indolo-3-karbinol. Oprócz tego zawiera białka, które zapobiegają chorobom nerek i pilnują, aby ciśnienie krwi się nam nie podwyższało.

Migdały – zmielone migdały to świetna alternatywna względem mąk zawierających gluten. Jeżeli nie możesz zdobyć zmielonych migdałów w żadnym sklepie w pobliżu, to po prostu kup migdały i zmiel je w młynku do kawy. Efekt będzie bardzo podobny.

Kurkuma – jest bardzo aromatyczna, kolorowa i ma działanie lecznicze. Można jej używać do kojenia bólu żołądka, kojenia objawów zapalenia stawów, a nawet może pozytywnie wpływać na nasze psychiczne samopoczucie. Oprócz tego kurkuma świetni pomaga przy wielu innych chorobach i schorzeniach, w tym na przykład cukrzycy! Warto pamiętać również o tym, że kurkuma pomaga w walce z rakiem. Można stosować ją do zapobiegania oraz wspomagania konwencjonalnego leczenia.

Jajka-są znakomitym źródłem białka, tłuszczu i innych składników odżywczych w tym choliny, luteiny i zeaksantyny.Zawiera zestaw wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów i to w postaci najlepiej dla nas przyswajalnej. Jajka mają  mało kalorii, za to aż 78 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczy. Jajka zawierają duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6 a także sporo wapnia i cynku.

 

chleb z kalafiora

Zobacz także:

Jedzenie, które pomogło ponad 1,000+ kobiet, pozbyć się tłuszczu z brzucha !

Oto co się dzieje z tłuszczem na brzuchu, kiedy jesz ten rodzaj tłuszczu!

Zobacz co się dzieje z tłuszczem na brzuchu kiedy jesz 1 łyżkę tego oleju codziennie