Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Ryby oprócz tego, że świetnie smakują to mają mnóstwo witamin i świetnie wpływają na nasze zdrowie. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt!
Zawierają mnóstwo białka, żelaza, potasu, a także kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, A oraz B6. Zaleca się ich jedzenie w szczególności osobom mającym problemy z układem krążenia, a także cierpiącym na anemię.
Szuba – sałatka śledziowa
Składniki:
- 200-300 g filetów śledziowych
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
- 2 duże buraki (ugotowane w mundurkach)
- 1 średnia marchewka (ugotowana w mundurkach)
- 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki domowego majonezu – przepis
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a warzywa w mundurkach.
Obraną cebulę oraz filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Przygotuj naczynie i na samym dnie wyłóż śledzie, posmaruj je cienką warstwą majonezu a następnie cebulkę.
Warzywa odcedź i obierz. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na warstwę ze śledziami i cebulką wykładaj kolejno ziemniaki, jajka, marchewkę i buraki.
Na każdą następną warstwę nakładaj cienką warstwę majonezu domowego.
Na koniec dopraw do smaku, a wierzch udekoruj koperkiem lub natką pietruszki.
Ryba po grecku
Składniki
- 1 kg fileta z ryby (białej)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 duża cebula
- 3 średnie marchewki
- 250 g koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek do smażenia (dobrej jakości)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrój rybę na dowolne kawałki. Obtocz w jajku i mące kukurydzianej i usmaż z dwóch stron.
Zdejmij z ognia, talerz wyłóż kawałkami ręcznika papierowego i połóż na nim rybę.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlej kilka kropel oliwy, a następnie podsmaż cebulkę. Po kilku minutach dodaj startą marchewkę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przypalić marchewki.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Rybę przełóż na półmisek, a na nią przełóż sos. Podawaj na ciepło lub zimno.
Zobacz także:
6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!
Pierogi bezglutenowe – jak ulepić smaczne pierogi bez białej mąki?
6 najlepszych przepisów na słodkości z makiem – palce lizać