Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Na straganach jest coraz więcej sezonowych warzyw i świeżych ziół, więc tym bardziej warto korzystać z takiej okazji i próbować mnóstwo lekkich posiłków. Wiosna to doskonała pora na „dietę sałatkową”. Wśród proponowanych poniżej przepisów znajdziecie zarówno pomysły na bardzo pożywne sałatki z komosą ryżową, ryżem czy soczewicą, jak również lekkie sałatki z samych warzyw.
Sałatka z komosą ryżową w wersji tajskiej i śródziemnomorskiej. Lekka sałatka z marchewki lub z dodatkiem ogórków. A może wersja z pieczonym łososiem? Zajrzyjcie na listę i wybierzcie swoją ulubioną.
7 POMYSŁÓW NA WIOSENNE SAŁATKI
SAŁATKA TAJSKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki (na sałatkę):
1 szklanka komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 ogórek
2 cebule dymki (razem ze szczypiorkiem)
1/4 szklanki świeżej kolendry
2 łyżki świeżej posiekanej mięty lub bazylii
Składniki (na dressing):
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2,5 łyżeczki sosu rybnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ksylitolu
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
Wykonanie:
Ugotuj komosę ryżową i pozostaw do momentu ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając ze sobą podane powyżej składniki. Pokrój warzywa i zioła, dodaj je do schłodzonej komosy ryżowej i pomieszaj z limonkowym sosem. Sałatkę możesz trzymać przez kilka dni w lodówce.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef
SAŁATKA MARCHWIOWA Z SOSEM VINAIGRETTE
Składniki (na 4 porcje):
0,5 kg startej marchewki
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki miodu
niecałe 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzy czarnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
2 cebule dymki
Wykonanie:
Zetrzyj marchew w robocie kuchennym. W misce na sałatkę pomieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sos vinaigrette połącz z marchwią i dodaj do wszystkiego posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef
SAŁATKA Z OGÓRKAMI I ORZESZKAMI ZIEMNYMI
Składniki (na cztery porcje):
pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
2 duże ogórki
1/3 szklanki świeżej posiekanej kolendry
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
1 duża papryczka jalapeño
1/4 łyżeczki soli
Składniki na dressing:
1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
1,5 łyżki sosu rybnego
2 łyżki ksylitolu
1 ząbek czosnku (posiekany)
Wykonanie:
W dużej misce połącz ze sobą pokrojone warzywa i zioła oraz orzeszki ziemne. W oddzielnej misce przygotuj dressing, a kiedy będzie już gotowy, połącz ze sobą wszystkie składniki.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef
SAŁATKA Z DZIKIEGO RYŻU I Z ORZECHAMI PEKAN
Składniki (na cztery porcje):
1 szklanka dzikiego ryżu
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 średnia gruszka (pokrojona w kostkę)
1/2 szklanki orzeszków pekan
Składniki na dressing:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Namocz dziki ryż w wodzie przez około 2-4 godzin. Po tym czasie gotuj go przez około 35-40 minut. Gotowy ryż pozostaw do ostygnięcia. W średniej misce pomieszaj ze sobą poszatkowaną czerwoną cebulę, seler naciowy, żurawinę, gruszkę oraz orzechy pekan. W odzielnym naczyniu przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę dijon, miód oraz sól i pieprz. Kiedy już wszystko będzie gotowe, pomieszaj warzywa, ryż i dressing.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking On The Front Burner
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki (na dwie porcje):
dwa średniej wielkości płaty łososia
1/2 łyżeczki curry
1/8 łyżeczki soli
6 szklanek szpinaku baby
1 duże jabłko
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów z nerkowca
Składniki na dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki musu jabłkowego
1 łyżka prażonego sezamu
1 łyżka posiekanej szalotki lub czerwonej cebuli
1/ 2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 ºC. Do naczynia żaroodpornego włóż łososia, posmaruj go z wierzchu niewielką ilością oliwy z oliwek oraz przypraw curry i solą, a następnie piecz przez około 15-20 minut. Upieczoną rybę rozdrobnij na małe kawałki. W oddzielnej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do dressingu. Tuż przed zaserwowaniem sałatki, połącz łososia ze szpinakiem, jabłkiem i żurawiną oraz dolej do miski dressing (ilość sosu zależnie od upodobań). Następnie dodaj do wszystkiego prażone nerkowce.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Omnivore’s Cookbook
SAŁATKA Z SOCZEWICY I POMIDORÓW
Składniki:
1 szklanka soczewicy
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
1 mała czerwona cebula (posiekana)
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki natki pietruszki
Wykonanie:
Ugotuj soczewicę. W małej misce połącz ze sobą musztardę, sok z cytryny, ocet winny, oliwę z oliwek oraz dodaj odrobinę soli. Do ostudzonej soczewicy dodaj dressing, dorzuć posiekaną cebulę, pokrojone na połowę pomidorki oraz pietruszkę. Gotową sałatkę możesz doprawić solą, oliwą z oliwek lub cytryną.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Popsugar
ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)
2 szklanki szpinaku
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
Składniki na dressing:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta oregano
Wykonanie:
W małej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do dressingu. W dużej misce połącz ze sobą komosę ryżową i szpinak i pomieszaj je z połową przygotowanego dressingu. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojoną czerwoną paprykę, czarne oliwki i dolej do wszystkiego resztę dressingu.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Popsugar