Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Na straganach jest coraz więcej sezonowych warzyw i świeżych ziół, więc tym bardziej warto korzystać z takiej okazji i próbować mnóstwo lekkich posiłków. Wiosna to doskonała pora na „dietę sałatkową”. Wśród proponowanych poniżej przepisów znajdziecie zarówno pomysły na bardzo pożywne sałatki z komosą ryżową, ryżem czy soczewicą, jak również lekkie sałatki z samych warzyw.

Sałatka z komosą ryżową w wersji tajskiej i śródziemnomorskiej. Lekka sałatka z marchewki lub z dodatkiem ogórków. A może wersja z pieczonym łososiem? Zajrzyjcie na listę i wybierzcie swoją ulubioną.

7 POMYSŁÓW NA WIOSENNE SAŁATKI

SAŁATKA TAJSKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki (na sałatkę):

1 szklanka komosy ryżowej

1/2 łyżeczki soli

1 czerwona papryka

1 marchewka

1 ogórek

2 cebule dymki (razem ze szczypiorkiem)

1/4 szklanki świeżej kolendry

2 łyżki świeżej posiekanej mięty lub bazylii

Składniki (na dressing):

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki

2,5 łyżeczki sosu rybnego

1,5 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki ksylitolu

1/4 łyżeczki czerwonej papryki

Wykonanie:

Ugotuj komosę ryżową i pozostaw do momentu ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając ze sobą podane powyżej składniki. Pokrój warzywa i zioła, dodaj je do schłodzonej komosy ryżowej i pomieszaj z limonkowym sosem. Sałatkę możesz trzymać przez kilka dni w lodówce.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef

SAŁATKA MARCHWIOWA Z SOSEM VINAIGRETTE

Składniki (na 4 porcje):

0,5 kg startej marchewki

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżeczki miodu

niecałe 1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzy czarnego

2 łyżki świeżej natki pietruszki

2 cebule dymki

Wykonanie:

Zetrzyj marchew w robocie kuchennym. W misce na sałatkę pomieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sos vinaigrette połącz z marchwią i dodaj do wszystkiego posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef

SAŁATKA Z OGÓRKAMI I ORZESZKAMI ZIEMNYMI

Składniki (na cztery porcje):

pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej)

2 duże ogórki

1/3 szklanki świeżej posiekanej kolendry

1/2 szklanki orzeszków ziemnych

1 duża papryczka jalapeño

1/4 łyżeczki soli

Składniki na dressing:

1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z limonki

2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

1,5 łyżki sosu rybnego

2 łyżki ksylitolu

1 ząbek czosnku (posiekany)

Wykonanie:

W dużej misce połącz ze sobą pokrojone warzywa i zioła oraz orzeszki ziemne. W oddzielnej misce przygotuj dressing, a kiedy będzie już gotowy, połącz ze sobą wszystkie składniki.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Once Upon a Chef

SAŁATKA Z DZIKIEGO RYŻU I Z ORZECHAMI PEKAN

Składniki (na cztery porcje):

1 szklanka dzikiego ryżu

2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli

1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1 średnia gruszka (pokrojona w kostkę)

1/2 szklanki orzeszków pekan

Składniki na dressing:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżki miodu

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Namocz dziki ryż w wodzie przez około 2-4 godzin. Po tym czasie gotuj go przez około 35-40 minut. Gotowy ryż pozostaw do ostygnięcia. W średniej misce pomieszaj ze sobą poszatkowaną czerwoną cebulę, seler naciowy, żurawinę, gruszkę oraz orzechy pekan. W odzielnym naczyniu przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę dijon, miód oraz sól i pieprz. Kiedy już wszystko będzie gotowe, pomieszaj warzywa, ryż i dressing.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking On The Front Burner

zakwaszenie organizmu

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Składniki (na dwie porcje):

dwa średniej wielkości płaty łososia

1/2 łyżeczki curry

1/8 łyżeczki soli

6 szklanek szpinaku baby

1 duże jabłko

1/4 szklanki suszonej żurawiny

1/3 szklanki orzechów z nerkowca

Składniki na dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki musu jabłkowego

1 łyżka prażonego sezamu

1 łyżka posiekanej szalotki lub czerwonej cebuli

1/ 2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy dijon

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki curry

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 ºC. Do naczynia żaroodpornego włóż łososia, posmaruj go z wierzchu niewielką ilością oliwy z oliwek oraz przypraw curry i solą, a następnie piecz przez około 15-20 minut. Upieczoną rybę rozdrobnij na małe kawałki. W oddzielnej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do dressingu. Tuż przed zaserwowaniem sałatki, połącz łososia ze szpinakiem, jabłkiem i żurawiną oraz dolej do miski dressing (ilość sosu zależnie od upodobań). Następnie dodaj do wszystkiego prażone nerkowce.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Omnivore’s Cookbook

SAŁATKA Z SOCZEWICY I POMIDORÓW

Składniki:

1 szklanka soczewicy

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka musztardy francuskiej

sok z 1 cytryny

2 łyżki octu winnego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

1 mała czerwona cebula (posiekana)

1 szklanka pomidorków koktajlowych

1/4 szklanki natki pietruszki

Wykonanie:

Ugotuj soczewicę. W małej misce połącz ze sobą musztardę, sok z cytryny, ocet winny, oliwę z oliwek oraz dodaj odrobinę soli. Do ostudzonej soczewicy dodaj dressing, dorzuć posiekaną cebulę, pokrojone na połowę pomidorki oraz pietruszkę. Gotową sałatkę możesz doprawić solą, oliwą z oliwek lub cytryną.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Popsugar

ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)

2 szklanki szpinaku

1 czerwona papryka

10 pomidorków koktajlowych

10 czarnych oliwek

Składniki na dressing:

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki czerwonego octu winnego

1/2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta oregano

Wykonanie:

W małej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do dressingu. W dużej misce połącz ze sobą komosę ryżową i szpinak i pomieszaj je z połową przygotowanego dressingu. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojoną czerwoną paprykę, czarne oliwki i dolej do wszystkiego resztę dressingu.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Popsugar

Zobacz także: