Te sosy mogą zmniejszyć kaloryczność potrawy nawet o 70%. Są zdrowe, a jeden z nich to według mnie najzdrowszy sos świata!

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania

Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

[dropcap]U[/dropcap]żywa ich każdy, bo dobrze smakują prawie z każdym daniem, a wiele osób używa ich zamiast warzyw!Każdy z tych sosów jest niezdrowy, ale wybierając sosy można dokonać mądrych wyborów…

Na pierwszy plan idzie:

Majonez.

sos_1Oczywiście ten kupny nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.
Głównym składnikiem majonezu jest rafinowany olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Utwardzone oleje roślinne powodują stany zapalne i zaburzają równowagę kwasów omega-3 do omega 6, których i tak mamy zbyt dużo.
Podobnie ze wszystkimi sosami na bazie majonezu i oleju min. sos tatarski.
Można jeść majonez wykonany w 100% z oliwy z oliwek.

Co z ketchupem? Nie każdy…

Wydawałoby się, że ketchup powinien być zdrowy, bo wykonany z pomidorów, że zawiera dużo potasu, likopen…ale
…większość ketchupów dostępnych na rynku wykonana jest z koncentratu pomidorowego, zawiera mnóstwo cukru, skrobi modyfikowanej i innych dodatków, które niszczą wszystkie zalety pomidorów. Proszę nie sugerować się, że na opakowaniu napisane jest, że bez konserwantów.

Proszę, nie zrozum mnie źle, ja i moje dzieci też uwielbiamy ketchup, ale rezygnuję z niego, kiedy widzę, że jest słabej jakości.

Sos barbecu, słodko kwaśny inne gotowe sosy ? Niestety nie,

Już widzę, Twoją irytację, ale prawda jest taka, że te sosy są jeszcze gorsze niż ketchup, bo zawierają nawet do 40% cukru, skrobi modyfikowanej i innych chemicznych dodatków, które są Twoim wrogiem nr 1.
Ich skład może podwyższyć kaloryczność posiłku nawet o 50%. To dużo, prawda!
Pamiętaj też o tym, że nasz organizm traktuje te sztuczne dodatki jak toksyny. Ponieważ nie jest w stanie ich zamienić na energię, odkłada je w postaci tłuszczu, najczęściej na brzuchu.

Kupne sosy winegret ? to zbrodnia przeciwko sosom!

Jak już pewnie, wiesz głównym składnikiem większości sosów są niezdrowe oleje utwardzone, mnóstwo cukru lub syropu fruktozowo-glukozowego. Pamiętaj jednak o tym, że dobry tłuszczu, pomoże Ci wchłonąć z owoców i warzyw jak najwięcej witamin i minerałów. To dlatego ważne jest aby spożywać dobrej jakości tłuszcze ( oliwę z oliwek extra vergine, olej kokosowy, tłuszcze nierafinowane)
Wielu producentów pisze na opakowaniu, że sos zawiera oliwę z oliwek, ale przyjrzyj się uważniej. Tej z oliwy z oliwek nigdy nie jest 100%, jest jej tam bardzo mało, za mało. Głównie jest tam rafinowany olej rzepakowy czy słonecznikowy.

Jeśli chcesz jeść zdrowe sosy, wypróbuj mój przepis na pyszny sos.

Wiesz już których sosów unikać jak ognia, a oto 5 najzdrowszych sosów, które możesz jeść. Możesz smarować nimi swoje ulubione kanapki i dodawać je do potraw.

Oto 5 moich ulubionych sosów, które można dodawać do jedzenia, bez żadnych wyrzutów sumienia.

1. Musztarda

To naprawdę jedna z najzdrowszych przypraw świata! Po pierwsze, dlatego, że nie zawiera cukru, po drugie jej głównym składnikiem (bo nawet 60%) jest gorczyca, która jest źródłem silnych antyoksydantów. Często dodatkowym składnikiem jest kurkuma, (jedna z najzdrowszych przypraw antynowotworowych), papryka i czosnek.

2. Chrzan

Jemy go głównie na święta, ale to błąd. Nawet ten kupny, rzadko zawiera cukier i niezdrowe dodatki. Tymczasem chrzan ma działanie lecznicze, może nawet pełnić rolę antybiotyku. Idealny przy przeziębieniach bo obkurcza śluzówkę, ma dużo witaminy C i wzmacnia odporność. Chrzan zawiera też fitoncydy, które mają działanie bakteriobójcze. Chrzan poprawia również przemianę materii, dlatego osoby, które mają wolną przemianę materii, powinny włączyć go do diety.

3. Pesto

To mieszanka ziół ( może być z bazylii lub rukoli) oliwy z oliwek, czosnku, orzeszków pinii i tartego sera. Pesto jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy i silnych przeciwutleniaczy pochodzących z czosnku i bazylii. Należy pamiętać, aby wybierać ten najlepszej jakości sos pesto.

Jest on idealnym dodatkiem do kanapek, placków, tortilli czy makaronów.

4. Guacamole

To jeden z moich ulubionych sosów. Przyrządza się go z dojrzałego avocado, soku z limonki i soli.
Można też wzbogacić jego smak o pomidory, kolendrę i czosnek.
Ośmielę się stwierdzić, że to najzdrowszy sos świata, a to dzięki avocado. Zawiera ono mnóstwo przeciwutleniaczy, 25 niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy A, B, C, E i K, miedź, żelazo,magnez, fosfor, potas. Ma też dużo błonnika, białka, beta-sitosteroli, glutationu i luteiny, która może chronić przed różnymi chorobami i dolegliwościami.
Najlepiej zrobić go w domu, bo zajmuje to zaledwie kilka minut. Kupując gotowy w sklepie, zwróć proszę uwagę, czy nie dodano do niego żądnych tłuszczów trans ani innych sztucznych składników.

5. Sos salsa

To doskonały sos, który może z powodzeniem zastąpić niezdrowe ketchupy. Jest w 100% warzywny, bo robi się go z pomidorów, ziół, papryczek chilli i czosnku. Nie powinien też zawierać cukru. Doskonale smakuje do wszystkich przekąsek, mięs i domowych hamburgerów.
Chilli jest jedną z przypraw, która przyspiesza spalanie tłuszczu, dlatego jeśli jesteś na diecie lub dbasz o figurę, z powodzeniem możesz zajadać się sosem salsa.

Wiesz już, które sosy są najlepsze. Te które wymieniłam, to moje ulubione. Nie bój się ich stosować w kuchni, bo to naprawdę zdrowe dodatki. Dzięki nim każde danie może zyskać mnóstwo dodatkowych wartości odżywczych.

Mam też dla Ciebie jeszcze jeden świetny artykuł…

Na następnej stronie, pokażę Ci mały trik, który pozwoli Ci zdrowo jeść każdego dnia. Pomaga odkwasić organizm, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i poprawia samopoczucie.

NASTEPNA STRONA