Chcesz schudnąć na zawsze. Zastosuj ten prosty plan jedzenia>>

Uwielbiam dania z jednego garnka, dodaję po kolei różne składniki, mieszam, doprawiam i gotowe. Wszystko w ciągu kilkunastu minut, do zmywania jest 1 garnek a i jedzenia starcza na kilka dni. Same plusy gotowania w jednym garnku…Oto 3 przepisy na kolację, nawet jeśli jesteś na diecie.

Popularne: Najlepszy plan jedzenia i przepisy na schudnięcie

Meksykańska komosa ryżowa – przepis

Długo szukałam fajnego przepisu z komosą ryżową – takiego, aby smakował CAŁEJ mojej rodzinie. W końcu znalazłam i śmiało mogę polecić wszystkim. Smak jest naprawdę obłędny… trochę orientalny 🙂 Jak wiadomo, każdy ma inny smak, dlatego powinien doprawić swoje danie po swojemu – dlatego też nie podaję proporcji przypraw.

Ważne jest, że do tego przepisu można użyć sezonowego warzywa – w tym przypadku dyni piżmowej. Jednakże jeśli w Waszym mieście jest trudno dostępna – spróbujcie ze zwykłą dynią 🙂

Jeśli śledzicie moją stronę, na pewno wiecie, że jestem wielbicielką komosy ryżowej 🙂 Jest absolutnie wszechstronna, można jeść ją na śniadanie, obiad, a także użyć do ulubionego deseru!

Składniki (na 6-8 porcji)

600 g dyni piżmowej
szklanka mrożonej kukurydzy
1 puszka czarnej fasoli
1 szklanka opłukanej komosy ryżowej (nie gotujemy)
2 ząbki czosnku
500 g passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu warzywnego
pieprz, sól, papryka czerwona i ostra do smaku
posiekana kolendra

Wykonanie

Należy obrać i pokroić dynię, a następnie dodać ją do garnka wraz z pozostałymi warzywami, bulionem oraz passatą, oprócz posiekanej kolendry, której powinniśmy użyć na koniec, do posypania potrawy 🙂 Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 godzinę, aż dynia będzie miękka, a komosa ugotowana. Na koniec przypraw do smaku i gotowe! Smacznego!

komosa ryżowa po meksykańsku

ZDJĘCIE I PRZEPIS – BLOG

Popularne: Przepisy, które spalają tłuszcz. Jedz zdrowo i chudnij!

SOCZEWICA Z PASTĄ CARRY

Przepisów na wykorzystanie jest mnóstwo, jednakże szukałam tego, w którym smak będzie naprawdę wyrazisty i… nie będzie to zupa, którą bardzo często robię 🙂 Znalazłam super przepis, którym chcę się z Wami podzielić, mam nadzieję, że skorzystacie i będziecie równie zachwyceni jak ja!

soczewica w carry

ZDJĘCIE I PRZEPIS – BLOG

Składniki

  • 2 szklanki soczewicy
  • 1 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2,5 yżek czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz, sól
  • pół filiżanki mleka kokosowego
  • kolendra do posypania
  • 2 puszki przecieru pomidorowego (po 400g każda)
  • ugotowany ryż lub świeżo upieczony chlebek z ziarnami – polecam mój przepis

Wykonanie

Opłucz soczewicę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, wlej 1 puszkę przecieru i jedną szklankę wody, tak aby przykryła soczewicę. Przykryć i gotować ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i resztę przecieru pomidorowego oraz posypać kolendrą. Podawać z ryżem lub świeżo upieczonym chlebem. Smacznego!

Warzywny gulasz z ciecierzycą

Ciecierzyca – kolejne warzywo, które uwielbiam! Można ją zapiekać i jeść jako przekąskę 🙂 Moje dzieci ją naprawdę bardzo lubią w takiej postaci. Za to ja przepadam za kotletami, które są niezwykle pożywne. Niedawno postanowiłam wykorzystać ją do warzywnego gulaszu i nie żałuję! Będzie częstym gościem na moim stole 🙂 Polecam każdemu wypróbowanie tego przepisu 🙂

wyrzywa i ciecierzycaa

ZDJĘCIE I PRZEPIS – BLOG

Składniki

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie czerwone lub żółte ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kawałek imbiru, obrany i starty (około 1 łyżka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
  • 2 szklanki bulionu warzyw
  • 2 puszki ciecierzycy, opłukana i osuszona
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia główka kalafiora, pokrojona na różyczki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 450g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • puszka przecieru pomidorowego

Wykonanie

Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę wraz z łyżeczką soli i ziemniakami. Smażyć, aż się lekko zarumienią na brzegach. Wymieszać z curry, cukrem, imbirem, czosnkiem, pieprzem, podsmażać około minuty, a następnie dodać 1/4 filiżanki bulionu. Chwilę pogotować, a następnie przenieść wszystkie składniki z patelni do wolnowaru. Dodać całość bulionu, ciecierzycę, paprykę, kalafior, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować około 4 godzin pod wysoką temperaturą. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i szpinak. Danie będzie gotowe, kiedy szpinak zmięknie. Do smaku przypraw pieprzem i solą 😉 Można podawać z kaszą jaglaną, jednakże ja ten składnik pominęłam 😉 smacznego!

Zobacz także inne moje przepisy:

 

baner-największy-leń