Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić należąc do Klubu Kasi
U mnie w domu zawsze liczy się jakość i smak, nie ilość. Dlatego wolę przygotować mniej świątecznych dań za to zdrowych, wykonanych z dobrej jakości składników.
Główne dania na wielkanocnym stole to jajka, a do nich koniecznie majonez, ale nie ten gotowe ze słoika, ale taki mój, przygotowany z miłością dla całej mojej rodziny.
Oto 3 przepisy na zdrowy domowy majonez
-
Najlepszy domowy majonez Kasi Gurbackiej
Składniki na domowy majonez:
- 1 duże żółtko z jaja ekologicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego (nierafinowanego, dobrej jakości!)
Wykonanie:
Jajko umyj i sparz wrzątkiem, aby wykluczyć ryzyko zarażenia się salmonellą.
Do miski wbij żółtko, dodaj sok z cytryny, ocet, musztardę i dopraw solą. Mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa.
Bardzo powoli zacznij dolewać olej słonecznikowy (małymi kroplami) cały czas mieszając całość za pomocą miksera lub blendera. Majonez powinien stać się bardzo gęsty i jednolity. Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.
2. Domowy majonez wegański (bez jajka)
- 1 szklanka oleju słonecznikowego (nierafinowanego, dobrej jakości) 220 g
- ½ szklanki świeżo przygotowanego mleka migdałowego 120 g
- 2 łyżeczki domowego octu jabłkowego
- sól do smaku
*ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Blender ręczny
Wykonanie:
Do wysokiego słoika dodać wszystkie składniki na majonez wegański. Włożyć blender ręczny w taki sposób, aby przylegał do dna i rozpocząć miksowanie. Kiedy już majonez zacznie gęstnieć, można przechylić blender tak aby wszystkie składniki zgęstniały i dobrze się połączyły, szczególnie olej.
Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga http://simpleveganblog.com/vegan-mayonnaise/
3. Domowy majonez z pieczonym czosnkiem
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka oleju słonecznikowego (nierafinowanego, dobrej jakości!)
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 3 żółtka z jak ekologicznych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- ¼ łyżeczki pieprzu (z tego przepisu na pieprz „odkwaszający”)
- ½ łyżeczki soli (z tego przepisu na sól „odkwaszającą”)
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Każdą główkę czosnku zawiń w papier do pieczenia, pokrop olejem słonecznikowym, zawiń szczelnie w papier i włóż do piekarnika na około 30 minut, aż dobrze się upiecze i będzie miękki. Po tym czasie przekrój każdą główkę czosnku, wyciśnij z niej pieczony czosnek i odłóż do miseczki aby ostygł.
Zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.
Jajka umyj i sparz wrzątkiem, aby wykluczyć ryzyko zarażenia się salmonellą.
Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, musztardę i dopraw solą. Mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa. Dodaj pastę z czosnku i raz jeszcze wymieszaj. Następnie bardzo powoli zacznij dolewać olej słonecznikowy (małymi kroplami) cały czas mieszając całość za pomocą miksera lub blendera. Majonez powinien stać się bardzo gęsty i jednolity.
Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.