Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Te 2 składnikowe naleśniki to mój nowy HIT.
Te 2 składnikowe naleśniki dosłownie zrewolucjonizowały moją kuchnię. Robi się je błyskawicznie, smakują nieziemsko i są super zdrowe. Podstawą są jedynie dojrzałe słodziutkie banany i jajka. Można je przygotować wcześniej i zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo dać dzieciakom do śniadaniówki. Bez żadnego dodatkowego cukru i bez glutenu. Naleśniczki są bardzo delikatne i aż rozpływają się w ustach.
Wystarczą dwa zdrowe składniki, aby powstały pyszne naleśniki:
Banany bogate w potas i witaminę B6 (pirydoksynę), która pomaga utrzymać szybki metabolizm, a także zapobiega chorobom serca. Jest ważna dla dobrego funkcjonowania mózgu i poprawia nastrój. takie naleśniki to świetne 2 śniadanie do pracy lub szkoły ponieważ dodają nam energii.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść banany, nawet codziennie?
Jajka, to prawdopodobnie najbardziej odżywczy produkt jaki istnieje! Zawiera zestaw wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów i to w postaci najlepiej dla nas przyswajalnej.Mają mało kalorii, za to aż 78 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczy. Jajka zawierają duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6 a także sporo wapnia i cynku.
SKŁADNIKI
1 duży bardzo dojrzały banan
2 jajka wiejskie średniej wielkości
Dodatki extra,
( można je dodać do naleśników, choć i bez nich smakują wybornie)
orzechy włoskie
truskawki, borówki, maliny, jagody, syrop klonowy
odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
WYKONANIE
Banany obrać ze skórki włożyć je do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem, aż powstanie taka „papka”. W drugiej miseczce rozbić jajka i roztrzepać je, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów o dokładnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię, nasmarować ją odrobiną oleju kokosowego i łyżką nakładać niedużą porcję ciasta. Ważne aby placuszki były nieduże, wówczas łatwiej je przekładać na drugą stronę. Ciasto jest bardzo delikatne i należy delikatnie się z nim obchodzić:). Smażyć około 1 minuty z jednej strony, następnie szpatułką odwrócić je na drugą stronę.