Najlepszy sos do pizzy, ryżu, makaronu i tostów

sos warzywny do pizzy tostów Kasia Gurbacka 1

To świetny sos, aby ukryć w nim mnóstwo warzyw i nakarmić dzieci, które nie zawsze za nimi przepadają. Czytając wasze e-maile, zauważyłam, że macie wielki problem z jedzeniem przez Wasze dzieciaczki warzyw. Ten sos serwuję zawsze niejadkom, szczególnie na pizzy…Jedzą, aż im się uszy trzęsą…Nawet biedne nie wiedzą, że jedzą bakłażana, cukinie, pieczarki czy czosnek…hi… hi…

Z tej porcji powstaje wielki garnek sosu, który dzielę na porcję i wyciągam, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Dzięki temu, nawet wtedy gdy mam mało czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, moje dzieci dostaną porcję zdrowych warzyw.

Sos warzywny do pizzy tostów Kasia Gurbacka

sos warzywny do pizzy Kasia Gurbacka

SKŁADNIKI NA WIELKI GARNEK SOSU

1 bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnki
7 dużych pieczarek
4 marchewki
1 por (biała część, około 20 cm kawałek)
1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek
750 ml pasaty (gęstego sosu pomidorowego)

sól i pieprz czarny do smaku

WYKONANIE

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, potem czosnek, podsmażyć minutkę i wrzucić pozostałe warzywa. Kiedy trochę się podsmażą i zmiękną, dodać sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie zmiksować blenderem ręcznym, doprawić solą i pieprzem i jeszcze gorące nakładać do słoików (jeśli chcemy zostawić porcję „na później”).

sos warzywny w słoiku Kasia Gurbacka

Zobacz też:

Jeśli masz za dużo tkanki tłuszczowej na brzuchu, udach, na klatce piersiowej, koniecznie wypróbuj mój sposób, aby się jej pozbyć.Kliknij tutaj

5produktow których nie możesz jeść