Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Te przepyszne owoce o ciemnofioletowej lub czarnej barwie to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają mnóstwo witaminy C i E, a poza tym mają niezliczoną ilość antycyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które zabijają wolne rodniki, przez co działają antyrakowo (to właśnie im zawdzięczają swój ciemny kolor).

Jeżyny należą do jednych z najstarszych roślin leczniczych. Już w dawnej medycynie ludowej używano ich do robienia soków na przeziębienia i infekcje wirusowe. Ciemnopurpurowe owoce są również bogactwem żelaza, dlatego poleca się je osobom, które mają niedobór tego pierwiastka. Poza tym, zawierają sporo potasu, przez co powinny je jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym lub chorobami serca.

Jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG+25), dlatego są to idealne owoce dla osób chorych na cukrzycę. Dzięki temu, że mają mnóstwo błonnika, spowalniają wchłanianie węglowodanów i tym samym utrzymują stały poziom cukru we krwi. Ciekawa jest również opinia naukowców na temat jeżyn, którzy uważają, że są to owoce, które działają jak leki na cukrzycę.

Ze względu na to, że jeżyny mają mało kalorii, poleca się je w dietach odchudzających. Korzystając z letniej pory, tym bardziej warto je regularnie kupować.

Ciasta, lekkie desery i koktajle z jeżyn to prawdziwy rarytas! Poznaj przepis na pyszne makaroniki kokosowo-jeżynowe – zrobisz je z czterech prostych składników.

MAKARONIKI KOKOSOWO-JEŻYNOWE

MAKARONIKI

Składniki:

1 szklanka jeżyn

1 szklanka wiórek kokosowych

1/4 szklanki oleju kokosowego (nieroztopionego)

2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)

Wykonanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je w naczyniu blendera. Z jednej pełnej łyżki ciasta uformuj makaronik, a następnie połóż go w formie do pieczenia lub na silikonowej macie do makaroników. To samo zrób z resztą ciasta. Makaroniki wstaw do lodówki lub do zamrażalnika. Gotowe ciasteczka z czterech składników możesz przechowywać przez długi czas w zamrażalniku.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Eat Your Nuts

Zobacz także: