Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Uwielbiam dania kuchni włoskiej, pizzę, lazanię, spaghetti…Z jednej strony, te dania są bardzo proste w wykonaniu, są sycące i zdrowe, bo łączą w sobie wiele różnych składników w tym warzywa, to jednak głównym składnikiem jest pszenica…Nie chciałabym mocno demonizować pszenicy, ale jako Hashimotka, zalecam jej wykluczenie z diety. Potwierdziło się to także, u osób, którym pomogłam schudnąć.

Ponadto, mnóstwo moich czytelniczek po odstawieniu pszenicy w tym chleba, makaronów, ciasta, pochudło, nawet 18 kg w ciągu 3-4 miesięcy. Wyleczyło się z refluksu, zgagi, problemów z trawieniem, czy układem pokarmowym. Coś w tej pszenicy jednak musi być…

To trzeba przeczytać: Dlaczego warto odstawić pszenicę i jakie to ma konsekwencje dla zdrowia?

Jednym z dań, jakie proponuję w Klubie Kasi jest lasagne z cukinii. Danie pyszne i pożywne, idealne na diecie. Dziś jednak przedstawię przepis na lasagne z komosy ryżowej z warzywami. Danie palce lizać. Pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach.

Składniki na lasagne z komosą ryżową na 8 porcji

2 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy z oliwek

2 serki wiejskie (tylko takie bez dodatków zagęszczaczy, gumy guar, innych „polepszaczy”
1 jajko

2 łyżki świeżo posiekanej bazylii lub 1 łyżka suszonej
2 łyżki świeżo posiekanego oregano lub 1 łyżka suszonego

1 cukinia
2 szklanki passaty pomidorowej
1 cebula posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku
1 szklanka pieczarek
3 szklanki świeżego szpinaku (mogą być również posiekane liście jarmużu)

1/2 szklanki sera pecorino romano (ser owczy)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Jak ugotować komosę ryżową?

Komosę ryżową przełożyć na sitko i pod zimną bieżącą wodą dobrze wypłukać. Włożyć ja do garnka, wlać 2 szklanki wody ( 1 szklanka komosy, 2 szklanki wody) i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować około 15 minut.

Do miski włożyć serek wiejski, jajka i posiekane zioła. Dobrze wymieszać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, czosnek, podsmażyć chwilę i dodać pieczarki oraz passatę. Podsmażyć. doprawić solą i pieprzem i odstawić.

Naszykować naczynie żaroodporne i posmarować je delikatnie oliwą. Wyłożyć na dno komosę ryżową i ugnieść ją łyżką, w miarę równo. Wyłożyć sos warzywny, ułożyć na nim plasterki cukinii, szpinak lub posiekany jarmuż (bez twardych łodyżek) i masa jajeczną z serkiem wiejskim. Posypać całość startym serem pekorino romano i wstawić do piekarnika na około 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika lasagne z komosą ryżową z warzywami i odstawić na 10 minut.

 

1 duża porcja lasagni z komosą ryżową ma 300 kalorii i 5 gramów błonnika.

 

Przepis wraz ze zdjęciami pochodzi ze strony Eating Well.

Zobacz też: