Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Smakują tak doskonale jak wyglądają. Czekoladowe jajka na kokosowych gniazdkach mogą być nie tylko pomysłowym uzupełnieniem wielkanocnego menu, ale również bardzo estetyczną dekoracją świątecznego stołu. W oryginalnym przepisie na ten deser znalazły się jajka, składające się z takich produktów jak m.in. masło kakaowe, syrop klonowy i kakao. Ja proponuję wam wersję bardziej fit, w postaci mieszanki daktyli, płatków owsianych, migdałów i gorzkiej czekolady.

Składniki:

Kokosowe gniazdka:

1 szklanka wiórek kokosowych

3 łyżki kokosowego masła lub pasty tahini

1/4 szklanki kokosowego oleju

1/2 szklanki mleczka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka syropu klonowego

Czekoladowe wielkanocne jajka:

100 g daktyli (namoczonych prze 10 min. w wodzie)

2 łyżki płatków owsianych

1/2 szklanki migdałów

30 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Włóż papilotki do formy na babeczki. W średniej misce zmieszaj ze sobą masło kokosowe, mleko kokosowe (gęstą część z puszki), ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Przelej masę na kokosowe gniazdka do papilotek, posyp ją wiórkami kokosowymi, a następnie wsadź do zamrażalnika. Aby zrobić czekoladowe jajka, najpierw zmiksuj płatki owsiane z daktylami i migdałami, a kiedy masa będzie już gładka, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kakao i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową mieszankę wstaw do lodówki na kilka godzin, po czym uformuj z zastygniętej masy małe wielkanocne jajeczka. Wyciągnij kokosowe gniazdka z zamrażalnika i ułóż na nich jajka.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony Food Matters

Zobacz także: