Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Wreszcie nadeszła upragniona pora na przepyszne desery i koktajle z owoców jagodowych. Sezonowe letnie owoce coraz częściej spotykane są na straganach, dlatego grzechem byłoby nie skorzystać z takiej okazji i nie przyrządzić z nich zdrowych przysmaków, takich jak np. fit batoniki.

W ich składzie znajdziesz m.in. migdały i płatki owsiane, a wybór owoców, na które się zdecydujesz, jest oczywiście dowolny. Te batoniki możesz zrobić z samych truskawek, których w tym momencie jest znacznie więcej niż malin czy jagód. Mieszanka jagodowych owoców sprawdzi się oczywiście najlepiej, dlatego polecam Ci wypróbować ten przepis z mieszanką truskawek, malin, borówek i jeżyn.

W batonikach znajdziesz tylko zdrowe tłuszcze i ekologiczny cukier, dlatego śmiało możesz je jeść nawet przy odchudzaniu.

zakwaszenie organizmu

FIT BATONIKI OWOCOWE

fit batoniki z owocami

Składniki (16 batoników):

350g dowolnych owoców jagodowych (truskawki, maliny, jeżyny i borówki)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki cytrynowej

1 łyżeczka mąki z tapioki

1 szklanka mąki migdałowej (mogą być drobno zmielone blanszowane migdały)

1 łyżka mąki kokosowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki cukru kokosowego

1 szklanka płatków owsianych

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W średniej wielkości misce pomieszaj ze sobą owoce, sok z cytryny, skórkę cytrynową i łyżeczkę mąki z tapioki. Miskę odstaw na później, a następnie zajmij się przygotowywaniem ciasta.W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sól, olej kokosowy, cukier kokosowy i płatki owsiane. Pomieszaj wszystko dokładnie. 1 szklankę takiej kruszonki zachowaj na potem, do posypania wierzchu batoników. Pozostałą część przenieś do formy, równomiernie rozgniatając na niej ciasto. Następnie na spód przenieś owoce (sok owocowy zostaw w misce), a potem posyp wszystko kruszonką. Piecz wszystko przez około 35-40 minut, do momentu, kiedy batoniki zrobią się złociste. Gotowe ciasto na fit batoniki z owocami pozostaw do ostygnięcia na około godzinę, a następnie przenieś je do lodówki. Schłodzone batoniki pokrój na 16 kwadratów. Przechowuj deser w lodówce.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Bakerita

Zobacz także: