Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Świąteczny stół bez pysznej wielkanocnej babki nie byłby kompletny.  W tradycyjnej wersji, do tego rodzaju wypieków, zazwyczaj używa się mąki pszennej, która nie jest wskazana na mojej Diecie Venus.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Proponowany poniżej przepis na bezglutenową babkę z pomarańczą może wykorzystać każda Venuska. Wśród składników tego ciasta znalazły się m.in. mąka ryżowa i mąka z tapioki, jak również zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek oraz olej kokosowy, które zastąpiły rafinowany olej. Dodatkowo, aromat podkreślają pomarańcze – w tym przypadku świetnie sprawdzą się zarówno zwykłe cytrusy, jak i mniej popularne czerwone pomarańcze, które charakteryzują się znacznie słodszym smakiem.

Sprawdź, jak przygotować ten pyszny świąteczny wypiek.

Składniki:

Mokre składniki:

1/3 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (zwykłej lub czerwonej)

1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego (możesz dodać do niego pomarańczową pulpę, która została w sokowirówce)

1 szklanka syropu klonowego

1/ 4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

1 łyżeczka soku z cytryny

zakwaszenie organizmu

Suche składniki:

1 szklanka mąki z brązowego ryżu

3/ 4 szklanki mąki z tapioki

1/ 2 szklanki mąki ryżowej

1 łyżka zmielonych nasionek chia wymieszanych z 2 łyżkami wody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka naturalnego kakao

1/ 8 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/ 8 łyżeczki kardamonu

1/ 8 łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatek do ciasta:

1 grubo posiekana pomarańcza (zwykła lub czerwona)

starta skórka pomarańczowa

Polewa:

3/ 4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady

2-3 łyżeczki oleju kokosowego

1/ 4 łyżeczki gruboziarnistej morskiej soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/ 2 łyżeczki syropu klonowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj do nich suche produkty. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, szybko dodaj do niego kawałki pomarańczy. Jeśli skórka pomarańczowa jest cienka, zetrzyj ją w całości i również dodaj do pozostałych składników. Ciasto przelej do formy na babkę (wcześniej cienko posmarowanej tłuszczem) i piecz wszystko przez około 55 minut (sprawdzaj co jakiś czas wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe – jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że możesz wyjąć formę z piekarnika). Pozostaw ciasto do schłodzenia, a kiedy przestygnie, włoż je na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj czekoladową polewę – w garnku roztop czekoladę i stopniowo dodawaj do niej pozostałe składniki. Gotową polewę rozlej na wystudzone i wyjęte z formy ciasto. Babkę możesz jeść od razu lub odstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Unconventional Baker

Zobacz także:

Comments

komentarze