Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Świąteczny stół bez pysznej wielkanocnej babki nie byłby kompletny.  W tradycyjnej wersji, do tego rodzaju wypieków, zazwyczaj używa się mąki pszennej, która nie jest wskazana.

Proponowany poniżej przepis na bezglutenową babkę z pomarańczą może wykorzystać każda Venuska. Wśród składników tego ciasta znalazły się m.in. mąka ryżowa i mąka z tapioki, jak również zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek oraz olej kokosowy, które zastąpiły rafinowany olej. Dodatkowo, aromat podkreślają pomarańcze – w tym przypadku świetnie sprawdzą się zarówno zwykłe cytrusy, jak i mniej popularne czerwone pomarańcze, które charakteryzują się znacznie słodszym smakiem.

Sprawdź, jak przygotować ten pyszny świąteczny wypiek.

Składniki:

Mokre składniki:

1/3 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (zwykłej lub czerwonej)

1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego (możesz dodać do niego pomarańczową pulpę, która została w sokowirówce)

1 szklanka syropu klonowego

1/ 4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

1 łyżeczka soku z cytryny

Suche składniki:

1 szklanka mąki z brązowego ryżu

3/ 4 szklanki mąki z tapioki

1/ 2 szklanki mąki ryżowej

1 łyżka zmielonych nasionek chia wymieszanych z 2 łyżkami wody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka naturalnego kakao

1/ 8 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/ 8 łyżeczki kardamonu

1/ 8 łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatek do ciasta:

1 grubo posiekana pomarańcza (zwykła lub czerwona)

starta skórka pomarańczowa

Polewa:

3/ 4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady

2-3 łyżeczki oleju kokosowego

1/ 4 łyżeczki gruboziarnistej morskiej soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/ 2 łyżeczki syropu klonowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj do nich suche produkty. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, szybko dodaj do niego kawałki pomarańczy. Jeśli skórka pomarańczowa jest cienka, zetrzyj ją w całości i również dodaj do pozostałych składników. Ciasto przelej do formy na babkę (wcześniej cienko posmarowanej tłuszczem) i piecz wszystko przez około 55 minut (sprawdzaj co jakiś czas wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe – jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że możesz wyjąć formę z piekarnika). Pozostaw ciasto do schłodzenia, a kiedy przestygnie, włoż je na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj czekoladową polewę – w garnku roztop czekoladę i stopniowo dodawaj do niej pozostałe składniki. Gotową polewę rozlej na wystudzone i wyjęte z formy ciasto. Babkę możesz jeść od razu lub odstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Unconventional Baker

Zobacz także: