Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Świąteczny stół bez pysznej wielkanocnej babki nie byłby kompletny. W tradycyjnej wersji, do tego rodzaju wypieków, zazwyczaj używa się mąki pszennej, która nie jest wskazana.
Proponowany poniżej przepis na bezglutenową babkę z pomarańczą może wykorzystać każda Venuska. Wśród składników tego ciasta znalazły się m.in. mąka ryżowa i mąka z tapioki, jak również zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek oraz olej kokosowy, które zastąpiły rafinowany olej. Dodatkowo, aromat podkreślają pomarańcze – w tym przypadku świetnie sprawdzą się zarówno zwykłe cytrusy, jak i mniej popularne czerwone pomarańcze, które charakteryzują się znacznie słodszym smakiem.
Sprawdź, jak przygotować ten pyszny świąteczny wypiek.
Składniki:
Mokre składniki:
1/3 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (zwykłej lub czerwonej)
1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego (możesz dodać do niego pomarańczową pulpę, która została w sokowirówce)
1 szklanka syropu klonowego
1/ 4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Suche składniki:
1 szklanka mąki z brązowego ryżu
3/ 4 szklanki mąki z tapioki
1/ 2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka zmielonych nasionek chia wymieszanych z 2 łyżkami wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka naturalnego kakao
1/ 8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/ 8 łyżeczki kardamonu
1/ 8 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatek do ciasta:
1 grubo posiekana pomarańcza (zwykła lub czerwona)
starta skórka pomarańczowa
Polewa:
3/ 4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady
2-3 łyżeczki oleju kokosowego
1/ 4 łyżeczki gruboziarnistej morskiej soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/ 2 łyżeczki syropu klonowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj do nich suche produkty. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, szybko dodaj do niego kawałki pomarańczy. Jeśli skórka pomarańczowa jest cienka, zetrzyj ją w całości i również dodaj do pozostałych składników. Ciasto przelej do formy na babkę (wcześniej cienko posmarowanej tłuszczem) i piecz wszystko przez około 55 minut (sprawdzaj co jakiś czas wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe – jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że możesz wyjąć formę z piekarnika). Pozostaw ciasto do schłodzenia, a kiedy przestygnie, włoż je na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj czekoladową polewę – w garnku roztop czekoladę i stopniowo dodawaj do niej pozostałe składniki. Gotową polewę rozlej na wystudzone i wyjęte z formy ciasto. Babkę możesz jeść od razu lub odstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Unconventional Baker