Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Nie należą do skomplikowanych dań, często nie zajmują wiele czasu i są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie znoszą stosów naczyń w kuchni. Mowa tu oczywiście o jednogarnkowych daniach, które są zawsze dobrym pomysłem na smaczny i pożywny obiad.

Poniżej prezentuję Wam 7 pomysłów na zdrowe jednogarnkowe dania, z różnorodnych składników, zarówno dla osób jedzących mięso, jak również i wegan oraz wegetarian. Znalazły się w nich ulubione produkty z różnych zakątków świata – od pikantnych dań w stylu meksykańskim po łagodne i delikatne w smaku potrawy w stylu włoskim.

Poznaj przepisy na smaczne jednogarnkowe dania, które możesz jeść na mojej Diecie Venus. Zastosuj ją i schudnij jak Venuski!

OTO 7 POMYSŁÓW NA JEDNOGARNKOWE DANIA

WŁOSKA POTRAWKA Z KURCZAKA

Składniki (4-6 porcji):

4 piersi kurczaka (bez skóry i kości)

sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała biała cebula (posiekana)

5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych)

2 szklanki pomidorków cherry

1 szklanka czerwonej papryki (upieczonej w piekarniku, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę)

1/2 szklanki świeżej bazylii

Wykonanie:

Posyp pieprzem i solą obie strony piersi z kurczaka. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso na średnim ogniu (4-5 minut na każdej stronie). Usmażonego kurczaka odstaw na talerz. Na tłuszczu, który został na patelni zeszklij cebulę. Po około 3 minutach dodaj czosnek i pomidorki i smaż wszystko przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj do warzyw upieczoną już wcześniej paprykę oraz połowę porcji świeżej bazylii i duś wszystko przez minutę. Dodaj piersi kurczaka i posyp je resztą bazylii.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gimme Some Oven

AFRYKAŃSKI GULASZ Z BATATÓW

Składniki (4 porcje):

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula (pokrojona)

3 ząbki czosnku (zgniecione)

1 łyżka świeżo startego imbiru

1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili

400 g passaty pomidorowej

1/2 szklanki masła orzechowego

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)

1 średni batat (obrany i pokrojony w kostkę)

1 szklanka ugotowanej fasolki (czerwonej lub czarnej)

1,5 szklanki mrożonego groszku

2 szklanki zieleniny (do wyboru: szpinak, jarmuż, rukola)

sól i pieprz

Wykonanie:

Podgrzej tłuszcz na głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż do momentu, kiedy zrobi się miękka. Następnie dodaj czosnek, imbir, chili i gotuj wszystko przez około 5 minut. Dodaj passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj masło orzechowe i kolendrę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj bulion i bataty. Przykryj naczynie i gotuj przez 15 minut, do momentu, kiedy bataty zrobią się miękkie, jednak nie będą się rozpadać. Po tym czasie dodaj ugotowaną fasolkę, groszek oraz zieleninę. Na koniec przypraw wszystko solą i pieprzem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Vegangela

zakwaszenie organizmu

KUBAŃSKA POTRAWKA Z CIECIORKĄ

Składniki (3-4 porcje):

Na przyrządzenie cieciorki:

425 g ugotowanej cieciorki
1/4 łyżeczki kuminu
szczypta soli
1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2-1 łyżeczki oliwy z oliwek

 

Na kubańską potrawkę:

1 mała cebula (pokrojona)

1 papryka (pokrojona)

1 łyżka oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

1 duży batat (obrany i pokrojony w kostkę)

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kuminu

1/4 łyżeczki przyprawy chili lub cayenne

1 łyżeczka cynamonu

2 liście laurowe

1 szklanka duszonych pomidorów

1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

2 łyżki passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki soli i pieprzu

2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny

1/2 szklanki oliwek zielonych

1/2 łyżki wody z oliwek

kolendra lub szczypiorek (do posypania)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200 ºC. Do naczynia żaroodpornego włóż cieciorkę z przyprawami i oliwą z oliwek. Piecz wszystko przez około 12-15 minut. Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Pokrój cebulę i bataty, odcedź duszone pomidory. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, czosnek oraz paprykę przez około 2 minuty. Dodaj kumin, cynamon i oregano i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, ocet, passatę pomidorową, bataty, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko pomieszaj. Gotuj wszystko przez około 10 minut, do momentu, kiedy bataty zrobią się miękkie. Dodaj rodzynki, chili oraz cieciorkę i oliwki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez następne 5-10 minut. W między czasie dodaj wodę z oliwek. Gotowe danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry lub szczypiorku.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cotter Crunch

TOSKAŃSKI KURCZAK Z GRZYBAMI

Składniki (4 porcje):

1 łyżka oliwy z oliwek

1 czerwona cebula (posiekana)

200 g pieczarek

1/4 łyżeczki soli

2 duże piersi z kurczaka (pokrojone na małe kawałki)

sól i pieprz

1/8 łyżeczki papryki w płatkach

1/4 szklanki białego wina

1 gałązka rozmarynu

1 szklanka bulionu warzywnego

1/2 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych)

2 szklanki jarmużu (pokrojonego)

Wykonanie:

Podgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, do momentu kiedy zrobi się miękka. Dodaj pieczarki i gotuj wszystko przez kolejne 3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przenieś pieczarki i cebulę do dużej miski. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj ze sobą wszystko. Na patelni usmaż kurczaka, przyprawionego solą, pieprzem i papryką. Po około 5-7 minut mięso powinno być już gotowe. Po tym czasie dodaj bulion, suszone pomidory oraz przygotowaną wcześniej mieszankę z cebuli i grzybów. Gotuj wszystko przez 3-4 minuty. Na koniec wymieszaj wszystko z jarmużem, a kiedy już zwilgotnieje, danie będzie gotowe do spożycia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Sweet Peas And Saffron

INDYJSKIE CURRY Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 4 porcje):

1,5 łyżki oleju kokosowego

1 szklanka cebuli (drobno pokrojonej)

1 szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy

1 średni batat (pokrojony w kostkę)

1 duża marchewka (pokrojona)

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka curry

1 łyżeczka imbiru w proszku

1/2 łyżeczki soli

pieprz czarny

3,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

Wykonanie:

W dużym garnku podgrzej olej. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj soczewicę, bataty, marchew i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj wodę lub bulion warzywny i zostaw wszystko do momentu zagotowania. Następnie na wolnym ogniu gotuj potrawę przez około 25 minut, do momentu, kiedy bataty i soczewica zrobią się miękkie. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe. Curry możesz serwować z ryżem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Detoxinista

PROSTY FRANCUSKI RATATOUILLE

Składniki (8-10 porcji):

2 duże bakłażany

2 średnie cebule

3 średnie papryki

6 średnich cukinii

4 duże pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

3-4 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3-4 gałązki tymianku

1/4 szklanki bazylii

sól i pieprz

Wykonanie:

Pokrój bakłażany w kostkę, przenieś je do miski, dodaj do nich 1 łyżeczkę soli i odstaw je na pewien czas. Pokrój na małe kawałki cebulę, paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj czosnek. Warzywa będą gotować się partiami, dlatego jeszcze nie mieszaj ich ze sobą. W bardzo dużym garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i szczyptę soli, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej paprykę i wymieszaj wszystko. Po około 5 minutach przenieś składniki do oddzielnej miski.

Dodaj do garnka kolejną łyżeczkę oliwy i ugotuj cukinię, również ze szczyptą soli. Kiedy warzywo zrobi się miękkie przenieś je do miski z papryką i cebulą. Opłucz bakłażan po bieżącą wodą, a następnie dokładnie ściskaj kostki dłońmi, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy i wrzuć do garnka bakłażan – powinien zrobić się miękki po około 10 minutach. Następnie przenieś bakłażan do miski z pozostałymi warzywami.

W garnku rozgrzej kolejną łyżeczkę oliwy i zeszklij czosnek. Następnie dodaj pomidory, liść laurowy i tymianek. Kiedy pomidory zaczną puszczać sok, możesz do nich dodać pozostałe warzywa. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj wszystko na wolnym ogniu około 20. Usuń z potrawy gałązkę tymianku i liść laurowy. Gotowe danie posyp świeżą bazylią.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony The Kitchn

MEKSYKAŃSKA POTRAWKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki (4 porcje):

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku (posiekanego)

1 papryczka jalapeno

1 szklanka komosy ryżowej

1 szklanka bulionu warzywnego

1 szklanka czarnej fasoli (ugotowanej)

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 szklanka kukurydzy

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki kuminu

sól i pieprz

1 awokado (obrane i pokrojone w kostkę)

sok z jednej limonki

2 łyżki świeżej kolendry

Wykonanie:

Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Dodaj czosnek i paprykę jalapeno, a następnie smaż przez około minutę. Następnie dodaj komosę ryżową, bulion, fasolę, pomidory, kukurydzę, paprykę chili oraz kumin i pomieszaj ze sobą składniki. Przypraw danie solą i pieprzem. Doprowadź gulasz do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj awokado, posyp danie kolendrą i skrop je sokiem z limonki.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Damn Delicious

Zobacz także:

 

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!