Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Sezon dyniowy powoli się zaczyna, a skoro dynie są już coraz częściej dostępne w sklepach, to trudno nie pomyśleć o przygotowaniu z nich czegoś smacznego. Moim pierwszym skojarzeniem z tym warzywem jest oczywiście zupa – zdrowa i pożywna, o kremowej konsystencji, z dodatkiem świeżych ziół lub podprażonych nasion.

Dynia zawiera przede wszystkim sporo witaminy E, K i A. Ponadto zawiera dużą ilość wapnia, fosforu i potasu. Wśród jej właściwości można wymienić m.in. wspomaganie pracy nerek i układu immunologicznego, działanie przeciwzapalne i odchudzające, jak również oczyszczanie organizmu z toksyn.

Wśród składników zupy, którą Wam proponuję, znalazły się również tak doskonałe przyprawy jak cynamon i kurkuma, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz oczyszczające organizm.

Taka zupa dyniowa to nie tylko świetny sposób na detoks i odchudzanie. Pyszny krem z dodatkiem chili i korzennych przypraw skutecznie rozgrzeje organizm, dlatego może być świetnym pomysłem na chłodniejsze jesienne wieczory.

ZUPA Z DYNI NA OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

zupa z dyni

Składniki:

1 średnia dynia (obrana i pokrojona w kostki)

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 szklanka mleka kokosowego

4 szklanki bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku (posiekane)

1 cebula (posiekana)

1/2 łyżeczki płatków chili

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)

2 cm świeżego imbiru (obranego i startego)

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki kurkumy

Do posypania na wierzch przed podaniem: kumin, pestki dyni, wybrane świeże zioła (bazylia lub szałwia)

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek i gotuj wszystko przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki. Następnie dodaj kostki dyni, płatki chili, kurkumę, cynamon i anyż i gotuj wszystko przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe i doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 15 minut. Zblenduj wszystkie składniki, tak żeby uzyskać gładką i kremową konsystencję. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie wszystko zblenduj. Gotową zupę serwuj z dodatkiem kuminu, pestek dyni lub świeżych ziół.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Detox DIY

Zobacz także: