Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Jakiś czas temu szukałam zdrowej alternatywy dla tradycyjnego tortu. Czegoś kremowego i słodkiego, ale bez dodatku glutenu, tradycyjnej bitej śmietany, lukrowanych różyczek i białego cukru. Jak wiadomo, zdarzają się sytuacje, kiedy tort na stole jest jak najbardziej pożądany. Urodziny dzieci, imieniny lub rocznice – takie okazje nie zdarzają się często, a jednak od czasu do czasu wypadałoby przygotować coś specjalnego dla gości.

Jeśli dbacie o swoją dietę, to pewnie zgodzicie się ze mną, że szukanie zdrowego tortu w cukierni to nie lada wyczyn. Przepis na to bezglutenowe ciasto z puddingiem kokosowym może być świetnym zamiennikiem.

Orzechowo-owsiany spód, kokosowy pudding i kokosowa bita śmietana. Same przyznajcie, czy to nie brzmi pysznie?

zakwaszenie organizmu

BEZGLUTENOWE CIASTO Z PUDDINGIEM KOKOSOWYM

bezglutenowe ciasto

Składniki:

Spód:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka migdałów (lub orzechów pekan)

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki cukru kokosowego

5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)

Kokosowy pudding:

1/3 szklanki cukru kokosowego

3 łyżki mąki kukurydzianej

szczypta soli

puszka mleka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki wiórek kokosowych

Kokosowa bita śmietana:

2 puszki mleka kokosowego (schłodzone w lodówce na noc)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3-7 łyżek ksylitolu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175C. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub delikatnie nasmaruj tłuszczem. W naczyniu blendera zmiksuj na najwyższych obrotach płatki owsiane, migdały, sól oraz cukier kokosowy. Następnie zmniejsz obroty blendera i dodaj roztopiony olej kokosowy, zaczynając od 5 łyżek i stopniowo dolewając resztę, jeśli ciasto jest zbyt suche. Jeśli ciasto jest już zwarte, to przenieś je do formy (zrób z niego spód i dociśnij do ścianek formy). Piecz wszystko przez około 17-22 minut, do momentu, kiedy ciasto zrobi się złociste, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj kokosowy pudding, mieszając w rondelku mąkę kukurydzianą, cukier kokosowy, mleko kokosowe oraz sól. Doprowadź wszystko do zagotowania, co jakiś czas mieszając miksturę. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 4-6 minut. Cały czas nie zapominaj o mieszaniu. Kiedy masa stężeje, dodaj do niej ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe, a następnie za pomocą silikonowej szpatułki przenieś ją do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na około 2-3 godziny do lodówki.

W międzyczasie wstaw do zamrażalnika miskę, w której będziesz ubijać bitą śmietanę. Po pewnym czasie wyciągnij schłodzone 2 puszki mleka kokosowego. Pamiętaj, żeby nimi nie potrząsać, gdyż do ubijania śmietany należy użyć tylko stałej części mleka, która oddziela się od wody. Za pomocą miksera ubij mleko na bitą śmietanę. Po około minucie miksowania konsystencja mleka powinna być kremowa i zbita. Po tym czasie dodaj ksylitol (liczba łyżek zależy od tego, jaki poziom słodkości chcesz uzyskać). Ubijaj wszystko przez około 2-3 minuty, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia.

Kiedy pudding już się schłodzi, dodaj do niego połowę kokosowej bitej śmietany i pomieszaj wszystko dokładnie. Jego zwarta konsystencja powinna być teraz bardziej kremowa. Odstaw pudding z powrotem do lodówki. Kiedy pudding poleży chwilę w lodówce, przenieś go na upieczony wcześniej spód ciasta, przykryj pokrywką formę i wstaw do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc. Na koniec przenieś pozostałą część bitej śmietany. Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać wiórkami, a jeżeli chcesz, aby deser miał bardziej kwaskowy smak, serwuj go z dodatkiem wybranych przez siebie owoców.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Minimalist Baker

Zobacz także: