Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Na dobry początek dnia warto zafundować sobie dobre śniadanie. Codziennie staram się urozmaicać swój jadłospis, dlatego w moim domu, na kuchennym stole, regularnie pojawiają się nowe pyszności. Czasem jest to owsianka z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych owoców, czasem pożywny i dodający energii koktajl, a czasem po prostu smaczna i zdrowa kanapka na bezglutenowym chlebie.
Jednym z moich ulubionych pomysłów na kanapkę jest właśnie zestawienie świeżych warzyw z hummusem z buraków. Popularna pasta z ciecierzycy smakuje mi zarówno w wersji klasycznej, jak i z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Takim składnikiem są właśnie buraczki, które mogłabym jeść przez cały rok, w każdej postaci.
Hummus z buraków jest smaczny sam w sobie, ale w tej kanapce smakuje obłędnie! Kiedy połączysz go ze świeżutkim chlebem z mąki gryczanej lub jaglanej, oraz dodasz do wszystkiego surowe warzywa i trochę zieleniny, zapewniam Cię, że zakochasz się w tym smaku.
Zobacz, jak dokładnie wykonać hummus z buraków oraz poznaj moją przykładową propozycję składników na zdrową kanapkę.
ZDROWA KANAPKA Z HUMMUSEM Z BURAKÓW
Składniki na kanapki:
hummus z buraków
1 ogórek
1 marchew
1 papryka czerwona
garść rukwi wodnej
sól i pieprz (do smaku)
chleb bezglutenowy (kliknij TUTAJ)
Składniki na hummus z buraków:
1 mały pieczony burak
3/4 szklanki gotowanej ciecierzycy
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli i czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku (zgniecionego)
2 łyżki pasty tahini
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Wykonanie:
Wyszoruj jednego buraka, skrop oliwą i piecz go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190C. Kiedy zrobi się miękki, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Do naczynia blendera dodaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania hummusu (oprócz oliwy z oliwek) i zmiksuj wszystko na gładką masę. W czasie miksowania, skrop hummus oliwą z oliwek. Gotowy buraczany hummus możesz trzymać w lodówce do tygodnia.
Zobacz także: