Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej Diety Venus
Witamina C jest idealna na odporność, na piękną skórę i problemy z ciśnieniem krwi
Witamina c jest to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Bierze udział w licznych procesach metabolicznych w organizmie i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi średnio:
* 40-50 mg dziennie u dzieci,
* 75 mg dziennie u kobiet
* 90 mg dziennie u mężczyzn
Jednak aby witamina C przyniosła efekty terapeutyczne, powinna być spożywana w większych dawkach w postaci suplementów;
-działanie przeciw utleniające- 200-1000 miligramów witaminy C dziennie przez cztery tygodnie w ciągu roku
-w profilaktyce raka piersi 500 miligramów witaminy C dziennie
-w profilaktyce nowotworowej 120-2,000 miligramów witaminy C codziennie przez sześć do ośmiu lat.
-w czasie przeziębienia, grypy, infekcji 1000-5000 miligramów lub więcej witaminy C dziennie przez okres do 14 dni
Jej niedobór w organizmie może przyczynić się do osłabienia naczyń włosowatych, niedokrwistości, astmy, oraz zmian w kościach i chrząstkach. Witamina C jest bardzo wrażliwa na ciepło, dlatego najlepiej spożywać owoce i warzywa bogate w tę witaminę na surowo.
Objawami niedoboru witaminy C są :
-ogólne osłabienie
–brak apetytu
-skłonność do występowania siniaków, łuszczenia się skóry
–bóle mięśni i stawów
-trudności w gojeniu się ran
-krwawienie dziąseł
Przewlekły niedobór witaminy C w diecie może prowadzić do choroby zwanej szkorbutem. Witamina c nie może być wytwarzana przez organizm dlatego odpowiednią jej ilość należy dostarczyć wraz z dietą.
Najbardziej narażeni na niedobór witaminy c są osoby nie prowadzące zróżnicowanej diety, palacze, osoby uzależnione od alkoholu lub narkotyków, osoby w starszym wieku, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
9 produktów bogatych w witaminę C :
1. Czarna porzeczka zawiera aż 183 mg witaminy c w 100gr. To królowa witaminy C. Owoce czarnej porzeczki bogate są w wapń, fosfor, witaminę A, oraz węglowodany. W czarnej porzeczki występują też flawonoidy, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Porzeczki obniżają poziom cholesterolu, hamują rozwój miażdżycy naczyń i regulują ciśnienie tętnicze.
2. Papryka czerwona zawiera 144 mg witaminy C w 100gr. W papryce znajdziemy ponadto witaminy z grupy B oraz związki mineralne: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Warzywo to wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, a także kości i mięśnie. Reguluje ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ponieważ ma też sporo błonnika, ułatwia pracę układu pokarmowego.
3. Brukselka zawiera 94 mg witaminy C w 100 gr. Brukselka to źródło wielu cennych witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, E, H i K.. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu , który ludzki organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną między innymi do wzrostu dzieci oraz zapewniającą dobre działanie narządu wzroku. Brukselka zalicza się do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.
4. Kalafior zawiera 69mg witaminy C na 100 gr produktu. Jest on jednym z cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, ponieważ w jego skład wchodzą mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, fluor, sód) i tak potrzebne witaminy (K, B1, B6, E, P). A zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające komórki nowotworowe.
5. 100 gr szpinaku zawiera 68 mg witaminy C. Poza tym ma on właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą gdyż zawiera silnie przeciwutleniacze beta-karoten oraz luteinę. Zapobiega bólom głowy i ma właściwości uspakajające.
6. Truskawki zawierają 66mg witaminy C. Truskawki mają działanie moczopędne poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm, nerki oraz schorzenia wątroby. Zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy.
7. Kiwi zawiera 59 mg witaminy C (100gr). Ponadto kiwi zawiera dużo błonnika i witaminy E. Pomaga w leczeniu infekcji jest sprzymierzeńcem chorych na cukrzycę i wspomaga odchudzanie.
8. Cytryna zawiera 50 mg witaminy C. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpiesza samooczyszczanie organizmu. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębiania i infekcje. Cytryna zawiera rutynę, która zapobiega utracie witaminy c z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego jest polecana osobom ze słabymi naczynkami.
9. Pomarańcze zawierają 49 mg witaminy C w 100 gr. Są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy korzystnych dla skóry i nerwów oraz potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.