Wege burger-pyszny i szybki przepis
Te warzywne hamburgery są tak naładowane zdrowymi składnikami, że śmiało mogę powiedzieć, że to samo zdrowie. Mają mnóstwo cennych składników, które wspierają nasze zdrowie. Są całkowicie bezglutenowe i zawierają 3 moje ulubione składniki: kalafior, komosę ryżową i czosnek.
Komosa ryżowa inaczej quinoa, to bezglutenowe zboże, które podobnie jak gryka, zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów co czyni ją kompletnym źródłem białka. Ponadto zawiera żelazo, witaminy B, magnez, fosfor, potas, wapń, witaminę E. W 100 gramowej porcji znajduje się 14 g białka, 6 gramów tłuszczu i 64 gramy błonnika. Naturalnie bogata w błonnik sprawia, że trawi się ją powoli. Jest więc idealnym węglowodanem w czasie diety.
Quinoa jest bogata w składniki odżywcze, które mają działanie przeciwzapalne i są korzystne w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Ma niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie naszego serca, ale i tak ma ich więcej niż inne zboża.
Jako kompletne białko, quinoa zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów – w tym lizynę i izoleucynę, które pomagają wchłaniać wapń i poprawiają koncentrację. Łagodzą objawy przeziębienia, grypy, opryszczki oraz innych chorób wirusowych. Te aminokwasy są też obecne przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu. Mają zatem duże znaczenie dla wyglądu naszej skóry…
Zobacz też: Zboże, które uszkadza komórki, zwiększa ryzyko cukrzycy i zawału serca
Czy wiesz, że komosa ryżowa została zaproponowana przez NASA jako produkt idealny dla długotrwałych lotów kosmicznych!
Spożywanie komosy ryżowej 2-3 razy dziennie idealnie wpływa na zdrowie i zapobiega wielu chorobom, a także łagodzi ich dolegliwości:
-dla cukrzyków bo ma niskie IG
-w chorobach z układem krążenia i chorobach sercowo-naczyniowych
-przy wysokim ciśnieniu
-w zapobieganiu nowotworom układu pokarmowego w tym raka jelita grubego
-idealne na diecie z niską ilością węglowodanów (szczegóły)
Przepis na te fantastyczne warzywne hamburgery pochodzi od Pana Marka Zaremby
Zdjęcie i przepis z GOTUJ ZDROWO
Składniki na ok. 6 burgerów
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 szklanka ugotowanej cieciorki
2 szklanki kalafiora
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 cm utartego imbiru
szczypta kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta curry
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
jabłko
1 średni bakłażan
czerwona cebula
dowolna sałata
domowe bułeczki orkiszowe lub podpłomyki
pesto pietruszkowe lub inny dowolny sos
Przygotowanie:
Potnij kalafior na drobne kawałki i blanszuj przez kilka minut na patelni lub w garnku z wrzątkiem. Po ostygnięciu dodaj do dużego słoika z ugotowaną cieciorką oliwą i zmiksuj na jednolita masę doprawiając solą morską.
Masę przełóż do miski i dodaj ugotowaną komosę, wyciśnięty lub utarty czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i uformuj jednolite burgery układając na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez ok 20 minut.
Na patelni grillowej upiecz pokroje w plastry bakłażany, wcześniej posolone i skropione oliwą. Odstaw.
Po delikatnym ostygnięciu serwuj wege burgera na orkiszowej bułce lub podpłomyku. Dodaj sałatę, cienkie plasterki jabłka, czerwona cebulkę oraz grillowanego bakłażana. Przygotuj domowe pesto lub inny dowolny sos.