Chcesz mieć płaski brzuch w 12 dni? Zapisz się na moją specjalną listę osób wtajemniczonych, bo tylko osoby znajdujące się na tej liście dostaną maila z ze wszystkimi szczegółami i 91% zniżką. Kliknij tutaj>>Płaski brzuch w 12 dni
Gulasz z warzywami i komosą ryżową może być doskonałym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad. Wśród jego składników znalazły się bogate w błonnik i przyspieszające metabolizm bakłażany, pełne beta-karotenu słodkie ziemniaki, jak również ciesząca się obecnie wielką popularnością kurkuma – przyprawa o właściwościach antynowotworowych, przeciwzapalnych oraz oczyszczających.
Ten przepis sprawdzi się doskonale w Klubie Kasi dlatego każdy kto do niego należy może go włączyć śmiało do swojego jadłospisu. Zobacz, jak go wykonać.
Składniki na cztery porcje:
1 litr gęstego przecieru pomidorowego
1 puszka mleka kokosowego
2 duże bataty
2 bakłażany
1 paczka szpinaku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
4 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
świeża kolendra
Wykonanie:
Pokroić bataty na małe kawałki i gotować je na parze przez 15 minut. Następnie pokroić bakłażany podobnie jak słodkie ziemniaki, czyli w taki sposób, aby można było łatwo je jeść. Kiedy bataty będą już miękkie, należy pomieszać w drugim garnku koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, czosnek, przyprawy i odrobinę soli, a potem gotować wszystko przy użyciu odrobiny oliwy z oliwek przez około 1-2 minuty. Po tym czasie dodać do garnka mleko kokosowe, przecier pomidorowy, pokrojone wcześniej bakłażany, bataty, pieprz oraz sól, a pomieszane składniki podgrzewać na małym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodać do garnka ciecierzycę oraz szpinak i gotować przez 15 minut. Gotowy gulasz warzywny posypać świeżą kolendrą. Danie można jeść z dodatkiem komosy ryżowej.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Deliciously Ella