Czy można jeść TORT, będąc na diecie?
Oczywiście, że TAK. Ten który proponuję, jest naprawdę wspaniały i koniecznie musisz go spróbować

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

[dropcap]J[/dropcap]ak tylko odkryłam ten przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię. I to szybko.
Nie wymaga pieczenia, nie zawiera glutenu, mąki ani białego cukru, a porcja ma tylko 113 kcal. Niewiarygodne, ale prawdziwe. Doskonale zaspokaja apetyt na słodkie, dlatego można go jeść w czasie diety odchudzającej.

Czegóż więcej chcieć od tortu?!

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja lekko go zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników, ale i tak wyszedł pyszny.

tort arbuzowy z bitą śmietaną Katarzyna Gurbacka

Tort arbuzowy jest idealny na letnie przyjęcie w ogrodzie…

Składniki na 8-12 porcji

[unordered_list style=”star”]

  • Podłużny arbuz (u mnie miał 5 kg)
  • 30 kulek borówki amerykańskiej ( w oryginale inne owoce: truskawki, kiwi, jeżyny)
  • 2 puszki mleka kokosowego 250 ml (mleko powinno stać w lodówce co najmniej 6 godzin, najlepiej całą noc)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

[/unordered_list]

Wykonanie

Najpierw przygotować śmietankę. Z puszki mleka, wyjąć jedynie śmietankę, która osadziła się na ściankach. Mleko można wykorzystać do innych celów np. do koktajlu. Przełożyć śmietankę do miski, dodać miód i wanilię. Mikserem ubijać na średnich obrotach kilka minut, aż krem będzie puszysty. Wstawić ubitą śmietankę do lodówki.

Można też  zamiast kokosowej śmietanki dodać jogurtu greckiego, tylko ważne, aby był bardzo gęsty. Inaczej spłynie z arbuza.

Czas na arbuza…

Ściąć z arbuza wierzch i spód (choć z każdej strony arbuz wygląda tak samo:)) Należy jedynie uważać aby był równy, ponieważ krzywy nam się przewróci.Obrać go ze skóry, wkładając ostry nóż do środka arbuza i ciąć dookoła. Można spróbować ściąć skórę z zewnątrz ( tak jak tnie się ananasa), a potem tyko wyrównać brzegi, aby tort nie był „kanciasty”.

Tort pokroić na kawałki. Ja podzieliłam go na 8, ale porcje były naprawdę spore. Następnym razem podzielę je na 12.
Arbuz jest bardzo soczystym owocem i aby śmietana lepiej się trzymała, należy go delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Wyjąć z lodówki śmietanę, nałożyć ją na tort i rozsmarować, również na bokach.
Udekorować górę, według własnego pomysłu. Mnie pomagała moja córeczka i choć na początku koncepcję miałam nieco inną, to okazało się, że w czasie dekorowania większość borówek zniknęła w brzuszku i zostało jedynie kilka na serduszko:)
Tort jadłyśmy od razu, bo już nikt nie mógł wytrzymać!!!

Był naprawdę wyśmienity. W lodówce wytrzymał do następnego dnia, dlatego można przyrządzić tort dzień wcześniej.

* W czasie przygotowywania tortu z arbuza wycieka mnóstwo soku, dlatego należy przygotować papierowy ręcznik, aby nie zalać sokiem całej kuchni.

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten wpis o torcie? I, że posmakuje Ci zabójczo pyszny przepis na tort z bitą śmietaną?

Serdecznie Pozdrawiam
Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany Dietetyk
Ekspert od zdrowego jedzenia
Autor Alchemii Odchudzania oraz książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Jeśli nie jesteś jeszcze na liście moich czytelników, zapisz się proszę aby mieć dostęp do WSZYSTKICH wiadomości na temat zdrowego odżywiania, oczyszczania organizmu, płaskiego brzucha oraz wspaniałych wyszczuplających przepisów

zdrowego odżywiania, oczyszczania organizmu, płaskiego brzucha oraz wspaniałych wyszczuplających przepisów

 

Przeczytaj też:

Sałatka z arbuza, sera fety i bazylii
3 produkty, które PRZYSPIESZAJĄ starzenie (nigdy ich NIE jedź!!!)
Omlet z koperkiem i ziemniakami

Jeśli podobał Ci się ten wpis i smakuje Ci tort, podziel się nim proszę ze znajomymi i przyjaciółmi, klikając poniżej:

Katarzyna Gurbacka