Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Bardzo lubię takie jedzenie, a tarta bezglutenowa z sosem pesto i pomidorami to jeden z moich faworytów. Do doskonała przekąska na co dzień, ale także na imprezę.

tarta-z-pesto

Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam pesto, zmiksowane liście bazylii z oliwą z oliwek i solą, pyszne.

Przepis na tę tartę powstał zupełnie spontanicznie, ale jestem z niego bardzo zadowolona i na pewno będę do niego wracać. Dlatego też chciałam się nim podzielić z Wami 🙂

Trudno znaleźć receptę na ciasto, aby nie było zbyt kruche, ani nie wyszedł zakalec. Często piszecie do mnie w tej sprawie, dlatego gwarantuję, że ta tarta uda się każdemu!

Staram się przygotowywać szybkie dania, które nie zajmują zbyt wiele czasu. Mam na uwadze to, że moje czytelniczki to zabiegane, pracujące i prowadzące dom kobiety. Podczas przygotowywania tej tarty nie musicie spędzić pół wolnego popołudnia w kuchni, a efekt i tak będzie znakomity 🙂

Możesz podawać ją jako obiad, kolację a także jako przekąskę na przyjęciu. Gwarantuję Ci, że w każdej sytuacji sprawdzi się świetnie i będzie wszystkim smakować!

Dlaczego mąka migdałowa?

Jest jedną z najzdrowszych mąk, jakie istnieją!  Ze wszystkich mąk bezglutenowych, maka migdałowa jest najbardziej uniwersalna i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych wypieków. Mogą jej używać osoby z cukrzycą, ponieważ nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

W 30 gramach mąki znajduje się 6,8 mg witaminy E. Pewnie wiesz, że to witamina młodości, bo zapobiega uszkodzeniom komórek. Jest także doskonałym antyoksydantem.

30 gramów mąki, dostarcza też 0,8 mg żelaza, 65,2 mg magnezu i 57,4 mg wapnia. Wapń nie tylko wzmacnia kości i zęby, jest też niezbędny do tego, aby układ krążenia rozprowadził enzymy i i hormony w całym organizmie.

W 1/4 szklanki mąki migdałowej znajduje się też 160,4 mg potasu, który pomaga nam regulować ciśnienie krwi.

Popularne: Dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa, makaronu, ciasta i wszystkich wypieków zawierających mąkę pszenną

Składniki na tartę

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • sól Maldon (morska w płatkach)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie

  • 2 łyżki domowego lub kupionego pesto – przepis na moje bazyliowe pesto
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1 łyżka sera owczego (ja użyłam Pecorino Romano)

Wykonanie

Dokładnie wymieszaj obie mąki wraz z solą. Następnie dodaj jajko i ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, uformuj kulę i wstaw na 15 minut do lodówki. Umieść ją w wyłożonej papierem foremce (ja użyłam podłużnej) i delikatnie wylep spód i boki palcami.

Ciasto posmaruj sosem pesto, wyłóż pokrojonego pomidora i cebulę. Całość posyp listkami bazylii. Piecz przez około 15-20 minut w 170 stopniach, aż stanie się lekko zarumieniona. Kilka minut przed końcem posyp ją odrobiną sera owczego.

Popularne: Nowe przepisy na bułki, pizzę i muffinki z mąki gryczanej – 100% bezglutenowe!

Jeśli chcesz, możesz użyć innych warzyw – wybór należy do Ciebie 🙂

Do tarty bezglutenowej świetnie pasują pomidory i czerwona cebula.

Zobacz także

Tarta z suszonymi pomidorami – przepis

Poznaj domowy i prosty przepis na chleb bezglutenowy

Jak gluten i jedzenie przetworzone wpływają na Twoje zdrowie?