Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Chipsy, paluszki, solone orzeszki, popcorn i krakersy – tego rodzaju przekąski nie kojarzą się z niczym zdrowym i niskokalorycznym. Często goszczą w półmiskach w czasie imprez oraz stanowią podstawę menu w sam raz na wieczór przed telewizorem. Szkodliwe i przetworzone produkty nie zagwarantują Ci niczego prócz dodatkowych kilogramów i fałdek tłuszczu, dlatego też postaw na zamienniki znacznie lepszej jakości.
Poniżej dowiesz się, w jaki sposób możesz zrobić zdrowe i chrupiące chipsy, włoskie grissini bez glutenu czy przepyszne wegańskie krakersy o smaku sera.
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA
Składniki:
2 szklanki ugotowanej cieciorki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli himalajskiej
2-4 łyżeczki dowolnych przypraw (chili, curry, garam masala, cumin, papryka wędzona, rozmaryn, tymianek)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przepłucz ugotowaną ciecierzycę, a następnie dobrze ją osusz za pomocą ściereczki lub szmatki. Ciecierzycę skrop oliwą oraz poprósz solą. Rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją przez około 20-30 minut, sprawdzając ją co jakiś czas. Na koniec poprósz cieciorkę wybranymi przyprawami. Taką cieciorkę możesz jeść samą lub dodać ją do sałatek czy zup.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Food Matters
BEZGLUTENOWE GRISSINI
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę migdałową, mąkę z tapioki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i wodę i zmieszaj wszystko tak, aby powstało zwarte ciasto. Pokrój ciasto na 16 równych kawałków i za pomoc delikatnie natłuszczonych dłoni rozwałkuj je na cienkie laski. Spryskaj je oliwą oraz poprósz ziołami prowansalskimi i solą. Grissini piecz przez 15-17 minut, do momentu kiedy zrobią się chrupiące i złociste. Gotowe grissini odstaw do ostygnięcia i serwuj je jako dodatek do sosów czy warzywnych past.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmande In The Kitchen
BURACZANE CHIPSY Z OCTEM JABŁKOWYM
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 200C. Pomieszaj ze sobą ocet jabłkowy, oliwę oraz wodę. Buraki pokrój na cienkie plasterki, a następnie namocz je w miksturze na 10 minut. Przypraw buraki solą i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie powinny zrobić się kruche i chrupiące.
KRAKERSY Z CIECIORKI
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki z cieciorki
1/2 szklanki mąki z białego ryżu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka migdałowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 175C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąki, czosnek, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Dodaj mleko migdałowe i sok z cytryny, dokładnie pomieszaj ze sobą składniki i ugnieć ciasto. Zroluj ciasto, rozwałkuj je i za pomocą noża do pizzy i pokrój ciasto na małe kwadraty. Piecz krakersy przez 10 minut, usuń je z piekarnika, po tym czasie rozdziel kwadraciki i piecz je na drugiej stronie przez 7 minut. Gotowe krakersy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gluten Free Vegan Pantry
SEROWE KRAKERSY Z CZARNYM SEZAMEM
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki migdałowej
1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
3 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
90 ml wody
czarny sezam (po posypania na wierzch)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę gryczaną, mąkę migdałową, siemię lniane, płatki drożdżowe, czosnek oraz sól. W małej misce pomieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz wodę, a następnie połącz wszystko z suchymi składnikami. Ugnieć ciasto (powinno wyjść nie za suche i nie za klejące), a następnie rozdziel je na dwie kulki. Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je czarnym sezamem i podziel na trójkąty. Piecz krakersy przez około 10-15 minut (co jakiś czas kontroluj ciasto w piekarniku). Gotowe krakersy możesz serwować z dodatkiem dipów.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Nirvana Cakery