To od dziś moja ulubiona surówka ze świeżych warzyw. Pomysł znalazłam w Food&Friends, ale oczywiście trochę ją zmodyfikowałam, dodając o kilka łyżek oliwy mniej niż w oryginale, rukolę, ogórka i natkę pietruszki zamiast szparagów , rzodkiewki i szczypiorku. Właściwe to zupełnie ją zmieniłam, ale wyszło pysznie:)
Surówka jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a cytrynowy dresing pasuje do niej wspaniale, nadając jej świeżego o orzeźwiającego smaku. Koniecznie musisz ją wypróbować.

Składniki (dla 2 osób)

5 ogórków gruntowych (około 12 cm każdy)
1/2 bulwy kopru włoskiego
3 średniej wielkości marchewki
garść rukoli

Na dressing

pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju lnianego
2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
otarta skórka z ćwiartki cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Pokroić warzywa na cieniutkie plasterki. Ja użyłam obieraka do ziemniaków, ale jeśli macie jakie inne sprawdzone metody, to chętnie je poznam.

Cytrynę dokładnie myjemy w wodzie z płynem do zmywania naczyń i wyparzamy gorącą wodą.
Ocieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wyciskamy z niej sok. Siekamy natkę pietruszki.
W misce mieszamy dokładnie olej, cytrynę (sok i skórkę), natkę oraz sól i pieprz.

Mieszamy warzywa z dresingiem i surówka gotowa:)

Uwaga!
Marchewkę należy pokroić cienko ponieważ gruba może być twardawa.
Smacznego:)

131