Mówi się, że to najzdrowsze produkty na ziemi. Coś w tym musi być…

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Ta sałatka to bomba witaminowa i antyoksydacyjna. Zawiera wyłącznie zdrowie składniki przez wielu nazywane SUPER JEDZENIEM! Ma działanie odmładzające, odchudzające i antynowotworowe. Może ją jeść każdy, smakuje dzieciom i jest idealnym daniem na piknik:)

Sałatka zdrowia Kasi Gurbackiej

Składniki na 12 porcji (wychodzi cała wielka micha)

1 świeży brokuł
1 mały świeży kalafior
1 spora marchewka
2 słodkie jabłka ( u mnie były golden delicius)
1 pęczek posiekanej pietruszki

pół szklanki pokrojonych daktyli ( w drugiej wersji dodałam żurawinę i było równie pyszne)
pół szklanki ziarnek słonecznika

2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Warzywa opłukać.Ziarka słonecznika uprażyć na patelni bez tłuszczu i odstawić.
Brokuła i kalafior posiekać drobniutko na małe kawałeczki i wsypać do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do miski z brokułem i kalafiorem. Jabłka ze skórką pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kawałki daktyle. Skropić sokiem z cytryny i dodać syrop klonowy lub miód.
Na koniec dodać ziarnka słonecznika. Moja delikatna uwaga jest taka, że jeśli nie zamierzasz zjeść całej sałatki od razu, ziarnka należy dodać tylko to tej porcji którą zamierzamy schrupać.
Po kilku godzinach stają się miękkie i już nie są tak chrupiące.

 

Jeśli lubisz moje przepisy, to zapraszam do wypróbowania innych pysznych dań, które przygotowałam, znajdziesz je tutaj