Prosta, szybka i bardzo smaczna
Sałata z kurczakiem i klasycznym sosem z oliwą i czosnkiem
Idealna na dietę słoikową. Z podanych składników, przygotowałam 6 porcji w litrowych słoikach.
Składniki na 6 porcji
6 udek z kurczaka
garść świeżych ziół (oregano, szałwia, tymianek)
1 łyżeczka soli
1 łyżka soli ziołowej (przepis)
1 łyka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka opłukać i natrzeć solą, oliwą i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Jeśli udka są większe, pieczemy je dłużej.
Składniki na sałatkę
1 mała sałata rzymska
2 garście rukoli
2 garście sałaty endywia ( można wykorzystać tylko jeden rodzaj sałat)
2 żółte papryki
1 czerwona papryka
2 pęczki rzodkiewek
15 pomidorków koktajlowych
Wykonanie
Warzywa płuczemy i kroimy, za wyjątkiem pomidorków.
Składniki na 2 porcje sosu
2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cytryny 1/4 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu
Wykonanie
Do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki. Zakręcamy pokrywkę i wstrząsamy parę razy. Tak przygotowany sos może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Jak to wszystko zapakować do słoika?
Oddzielamy kości kurczaka od mięsa. Mięso dobrze upieczone, bardzo łatwo odstaje od kości. Na dno słoika wkładamy najpierw mięso, potem, NIEPRZEKROJONE pomidorki, pokrojoną na ćwiartki rzodkiewkę, potem paprykę żółtą, czerwoną i na samej górze sałatę.
Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W każdym słoiku możemy zmienić proporcje lub dla urozmaicenia można pominąć niektóre składniki,. Tak przygotowany słoik wstawiamy do lodówki. Sałatkę w szklanym słoiku można przechowywać kilka dni.