Sałatka z czarnej soczewicy.
Choć soczewica kojarzy mi się głównie z pierogami, bo takie najczęściej robi moja mama, to odkryłam, że świetnie nadaje się też do sałatek. Do tej sałatki wybrałam czarną soczewicę, zwaną beluga.
Ma nieco twardsze ziarenka i nie rozgotowuje się jak ta tradycyjna i pomarańczowa soczewica. Bardzo ją lubię, ma wiele wartości odżywczych, aby przy tym mało kalorii. 100 gramowa porcja ugotowanej soczewicy ma tylko 116 kalorii. W dodatku jest bardzo zdrowa. Powinny ja jeść osoby, które mają problem z cholesterolem.
Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice.
Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych.
Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, aż 26 % kalorii w soczewicy pochodzi z białka, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.
Sałatka z czarnej soczewicy
SKŁADNIKI NA (8 PORCJI)
1 szklanka suchej soczewicy
1 szklanka wody
1 surowa czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 szklanka ugotowanego na parze szpinaku (może być jarmuż lub inna zielenina)
1 średniej wielkości szalotka (pokrojona w cienkie plasterki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
NA SOS
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
1 łyżeczka miodu naturalnego
4 jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE
Jak należy gotować soczewicę?
Soczewicę wypłukać na sicie, wlać do garnka z grubym dnem szklankę wody i dodać soczewicę.Zagotować i zmniejszyć ogień.Gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Kiedy trochę przestygnie, dodać pokrojone warzywa i wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, tak aby nie było grudek, a oliwa połączyła się z musztardą i sokiem z cytryny.
Sos wymieszać dokładnie z sałatką. Na koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę jajka.
Sałatkę można przechowywać w lodówce do 3 dni.