Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Wywar z kości podbija świat, okazując się wspaniałym lekarstwem na problemy ze stawami, układem pokarmowym czy odpornością…

rosół przepis

Babciny sposób na katar, czyli rosół z kury, od dawna cieszy się popularnością i to nie bez przyczyny. Faktycznie, nawet medyczne studia podpierają tezę, że picie gorącego wywaru drobiowego pomaga złagodzić objawy przeziębienia i skrócić jego przebieg. Według naukowców chodzi nie tylko o samo ciepło zupy i psychologiczną satysfakcję, ale także o faktyczne blokowanie migracji białych krwinek, w rezultacie czego objawy związane z niedrożnością górnych dróg oddechowych się wyraźnie zmniejszają.

Na tym jednak nie koniec! Okazuje się, że błahy rosół można udoskonalić poprzez długie gotowanie i tym samym zwiększyć jego dobroczynne właściwości.

Popularne: Dlaczego warto pić ocet jabłkowy codziennie? Sprawdź jego cenne właściwości!

WŁAŚCIWOŚCI WYWARU Z KOŚCI

Cała idea magicznego wywaru polega na tak długim gotowaniu kości, aby zaczęły się one rozpadać, uwalniając łatwo przyswajalne, ale niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu składniki odżywcze. Przede wszystkim więc, dobrze ugotowany rosół zawiera wysokie ilości wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu, które trudno znaleźć w innym pokarmie w takim natężeniu i w tak łatwej do absorbcji formie.

Gotując kości, rozgotowujemy także chrząstki, które są niezwykle bogate w białka elastyny i kolagenu, a także glikozaminoglikany oraz chondroitynę, znane z… suplementów wzmacniających stawy i ścięgna. Regularne picie prawidłowo przyrządzonego wywaru wpływa pozytywnie na przebieg artretyzmu oraz chorób degeneracyjnych stawów i schorzeń tkanki łącznej, w tym podatność na kontuzje ścięgien i przyczepów mięśni.

Ogromne bogactwo kolagenu pozwala ponadto na szybką i skuteczną regenerację tkanki łącznej, w tym także skóry i paznokci.  Skorzystają więc nie tylko wszyscy borykający się z ranami i bliznami, ale przede wszystkim kobiety wiecznie uciekające przed oznakami starości. Zamiast kremu za 400 złotych, który ma naprawdę ograniczony wpływ na skórę, lepiej odżywiać ciało od środka, dostarczając mu białka kolagenowego, które ma bezpośredni wpływ na wszystkie komórki skóry – nie tylko te posmarowane. Zmarszczki, wiotczenie skóry, efekt przesuszenia – wszystko to można złagodzić pijąc słynny rosół!

Popularne: Wylecz zaparcia, wzdęcia i chudnij dzięki jednemu produktowi. To naprawdę działa!

…TO DZIAŁA!

Kolejnym niezwykłym walorem wywaru z kości jest jego wpływ na układ trawienny. Kolagen widoczny w żelatynie, która scala ochłodzoną zupę, ma wspaniałe właściwości regenerujące i chroniące śluzówkę przewodu pokarmowego. Ważne jest to zwłaszcza w przebiegu chorób zapalnych żołądka i jelit, takich jak tym choroby Crohna, zespół drażliwego jelita czy chorobie refluksowej. Żelatyna ułatwia także rozkład białek, wspomagając w trawieniu, a nawet łagodząc objawy niektórych chorób autoimmunologicznych. Z kolei solidna dawka fosforu może pomóc przy łagodzeniu objawów celiakii – groźnej dla zdrowia nietolerancji glutenu.

W wywarze z kości znajdują się także glicyna i prolina. Są to dwa rzadkie, ale niezwykle cenne aminokwasy, które warunkują wytwarzanie innych ważnych dla zdrowia aminokwasów i bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego. Pomagają także przy produkcji glukozy, czyli głównego źródła energii dla komórek oraz na wytwarzanie osocza krwi.

Wreszcie, przeciwzapalne działanie wywaru ma wpływ na odporność organizmu. Wspiera wątrobę w pozbywaniu się toksyn oraz stymulowanie procesów antyoksydacyjnych w komórkach. W niektórych źródłach można znaleźć także sugestie, że glicyna, oddziałując na system nerwowy, poprawia pamięć, zwiększa intelektualne zdolności i pomaga radzić sobie z codziennym stresem.

Popularne: Ten cenny produkt pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu!

JAK PRZYGOTOWAĆ LECZNICZY WYWAR?

Podstawowa zasada gotowania leczniczego wywaru z kości to długie duszenie na małym ogniu. Generalnie, zaleca się gotowanie minimum 8 godzin, optymalnie 24 a nawet 48 godziny, przy czym można to oczywiście robić z przerwami.

Do sporządzenia wywaru można użyć rybich ości, a także kości kurczaka, wieprzowych czy wołowych. Idealne są zwłaszcza kurze udka oraz wołowe żebra zawierające duże ilości chrząstki. Najlepiej jest kości posiekać na kawałki, co można zrobić samemu w domu lub poprosić o to rzeźnika. Im mniejsze kawałki, tym szybciej wywar będzie gotowy i tym więcej drogocennego szpiku dostanie się do zupy.

Dla smaku poleca się także dodawanie do wywaru startych warzyw (marchwi, selera, pietruszki), cebuli, czosnku oraz przypraw, przy czym można je dorzucić dopiero na ostatnie 2-3 godziny gotowania. Z racji na czasochłonne przygotowanie, zaleca się jednorazowe gotowanie większych ilości wywaru i przechowywanie go w lodówce (nawet do 5 dni).

Zobacz także

9 RZECZY, KTÓRYCH PEWNIE NIE WIEDZIAŁAŚ O ROSOLE!

9 praktycznych porad, dzięki którym dieta odchudzająca przestanie być straszna!

Jak smacznie przygotować udziec jagnięcy? Sprawdź ten przepis

Źródła:

www.jadeinstitute.com/jade/bone-broth-health-building.php

http://draxe.com/the-healing-power-of-bone-broth-for-digestion-arthritis-and-cellulite/

http://realfoodrn.com/the-health-benefits-of-bone-broth/

http://www.mindbodygreen.com/0-9890/10-benefits-of-bone-broth-gut-healing-recipe.html