No i stało się:)
Moje kochane, wiem, że macie ogromny problem z tym co zdrowego zjeść na przekąską. Całą noc nie spałam, tylko myślałam czym Was tu zaskoczyć. I mam…
Jestem pewna, że Wam posmakuje.
Danie można śmiało zajadać na lunch, przekąskę a nawet kolację. Jest pyszne, zdrowe, ma mało kalorii. Zajadając się tymi roladkami nie musicie obawiać się o wzrost wagi. Jedynie co Was może zmartwić to szybko znikające z talerza kawałki:)
Być może wiele z Was odnajdzie tu akcenty kuchni chińskiej, a to za sprawą alg i sposobu podania. Algi wybrałam dlatego, że są mega zdrowe, a okazji do ich jedzenia jest bardzo niewiele. Sięgamy po nie bardzo okazjonalnie, a powinnyśmy je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu.
Danie jest dość zdecydowane w smaku, a to za sprawą musztardy Dijon i rukoli, która jest lekko pikantna i gorzkawa. Zresztą same wypróbujcie i oceńcie. Mi i mężowi smakowało fantastycznie:)
Składniki dla 2 osób
Czas przygotowania 10-15 minut
2 arkusze alg (takich jak do suhi)
6 kawałków pieczeni wołowej (ja upiekłam kawał mięsa, ale możecie wykorzystać kupną wędlinę lub upiec samemu)
1 średnia czerwona cebula
1 spora garść świeżej rukoli lub inne sałaty
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 łyżeczki suszonej żurawiny
Ponieważ mięso, musztarda i żurawina, mają bardzo intensywne smaki nie dodałam, ani soli ani pieprzu, nie sądze aby komuś brakowało tych przypraw, ale jeśli lubicie bardziej słone potrawy, można tuż przed zwinięciem ich w rulonik, lekko je posolić.
Przekąskę można jeść zarówno na diecie proteinowej jak i Alchemii Odchudzania, a także jako zdrową przekąskę dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Wykonanie:
Pieczeń pokroić na cieniutkie plasterki.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Musztardę wymieszać z oliwą. Musztarda Dijon jest dość ostra w smaku, dlatego jeśli lubicie łagodniejszą wersję, można użyć delikatniejszej w smaku, a zamiast rukoli zwykłą sałatę masłową. Ja użyłam Dijon i rukoli bo bardzo smakuje mi to połączenie, dodaje sił i energii, którj w okolicach popołudnia zaczyna mi brakować.
Na arkusz alg, nakładamy po kolei pokrojoną pieczeń, smarujemy sosem z musztardy i wkładamy dodatki: rukolę, cebulę i na wierzch suszoną żurawinę.
Zwijamy arkusz jak na roladę lub suhi i kroimy na 2 cm kawałki.
Ważne jest to, aby nadzienie rozłożyć równomiernie na całej szerokości arkusza, ponieważ jeśli środek zapełnimy mocniej, a tuż przy brzegach włożymy mniej tych pyszności to pierwsze kawałki będą się kruszyć i będą prawie puste w środku.
były tak smaczne, że zniknęły w mgnieniu oka:)
Smaczengo:)
Liczę na wasze komentarze i opinie czy smakowało:)
Pozdarwiam
Kasia