Pstrąg pieczony w soli z cytryną i ziołami
Pieczony pstrąg to szybkie i pyszne danie. Upieczony w soli jest niezwykle aromatyczny, chrupki i soczysty. Mięso ładnie „odstaje” od ości i jest naprawdę pyszne.
Smaku całej rybie dodaje świeży sok z cytryny, natka pietruszki lub kolendra i ziarenka kopru włoskiego…
SKŁADNIKI NA PSTRĄGA PIECZONEGO W SOLI
4 świeże pstrągi w całości
2 dojrzałe i duże cytryny
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
pęczek natki pietruszki lub kolendry
1 kg grubej, nieoczyszczonej soli
2 jajka
WYKONANIE
Pstrągi opłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
Białko roztrzepać, aż powstanie „pianka”. Żółtka wyrzucić lub zrobić kogel mogel:)
Do białka dodać całą sól, ziarenka kopru, 2 łyżki soku z cytryny i kilka kawałków skórki z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Ba blachę wyłożyć połowę masy solnej. Ułożyć na niej pstrągi. Każdą rybę polać sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć po 1-2 plasterki cytryny i kilka gałązek natki pietruszki. Pstrągi powinny być tak
ułożone, aby do mięsa w środku sól nie dotykała. To ważne, inaczej ryba będzie za słona.
Przykryć ryby pozostałą częścią masy solnej i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub więcej jeśli pstrągi są duże. Moje miały po około 30 cm wraz z ogonem o głową.
Po upieczeniu zdjąć skorupę z soli i wyjąć rybę.
Smacznego:)