3 składniki dobre dla zdrowia które możesz jeść nawet codziennie!
Jak to możliwe, że to danie jest tak zdrowe, że można je jeść nawet codziennie. Odpowiem krótko…zawierają 3 cenne składniki, które wzmacniają zdrowie. Przekonaj się sama!
1. Płatki gryczane ( u mnie domowe musli z rodzynkami i migdałami)
Gryka i wszystkie naturalne produkty z niej, są naturalnie bezglutenowe, o ile nie zostały „wzbogacone” o składniki zawierające gluten. Nie wywołuje cukrzycy, nadciśnienia, astmy, zapalenia stawów, otyłości czy problemów z układem pokarmowym. Leczy i wspomaga zdrowie. Zawiera więcej białka i błonnika niż większość ogólnie dostępnych ziaren.
100 gramów gryki zaspokaja aż 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.
Kasza, płatki i mąką gryczana, zawiera unikalnej jakości białka roślinne i niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Ten unikalny zestaw składnikówpomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Kasza, płatki i mąką gryczana, są ponadto bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny. Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia. Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczyzapewnia ładną skórę. Jest jak najlepszy balsam i krem. Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask.
Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3). To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych. Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka i mąką gryczana jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny. Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.
2. Truskawki
W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Zobacz też: Dlaczego truskawki stworzone zostały specjalnie dla kobiet
3. Mango
1 średni owoc mango ma tylko 105 kalorii. Zawiera aż 76 % witaminy C, która ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające układ odpornościowy. Ma 25 % witaminy A, która także jest doskonałym przeciwutleniaczem, ma
11 % witaminy witamina B6 oraz inne witaminy z grupy B. Dzięki nim pomaga zachować równowagę hormonalną a także wspomaga pracę mózgu i może zapobiegać chorobom serca.
Ma 9 % zdrowego błonnika probiotycznego ( w tym 9 % miedzi, która jest kofaktorem dla wielu ważnych enzymów oraz produkcji czerwonych krwinek. Mango zawiera też 7 % potasu, który jest ważnym pierwiastkiem min. dla serca, stawów, naczyń krwionośnych. Mango zawiera też 4 % magnezu. Koktajl z mango i bananem to idealne połączenie wartościowych składników.
Przepis na płatki gryczane z truskawkami i mango
Składniki na 1 porcję
2 łyżki musli z płatków gryczanych
1 szklanka pokrojonych truskawek
1/2 szklanki musu z mango (może być owoc pokrojony w kawałki lub inny owoc np. banan)
Jeśli lubisz te składniki to koniecznie wypróbuj też poniższe przepisy: