Pieczone ziemianki z pesto z bazylii i oliwy z oliwek
Oto nasze nowe ulubione danie z ziemniaków. Pieczone, chrupiące ziemniaczki z pesto z bazylii posypane, szczypiorkiem. Lubie je podwójnie, bo jego przygotowanie jest proste, smakuje rewelacyjnie i cudnie wygląda na talerzu.
W dodatku można je przygotować wcześniej, a tylko zapiec tuż przed podaniem. Warto je wypróbować, jeśli masz mało czasu na gotowanie. Do takich ziemniaczków z pesto idealnie pasuje kawałek mięsa, ale najbardziej smakowały mi z jajkiem sadzonym:)
SKŁADNIKI NA PIECZONE ZIEMNIAKI Z PESTO
1 kg ziemniaków Bryza (lub inne, które lubicie)
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki posiekanego szczypiorki
sos pesto gotowy (ja użyłam LaSelva Pesto Vegan)
1/2 łyżeczki soli morskiej nieoczyszczonej
WYKONANIE
Ziemniaki dobrze opłukać i umyć. Włożyć do garnka, dolać wody i ugotować. Ziemniaki nie powinny się rozpadać. Część ziemniaków obrałam, ponieważ moja najmłodsza córka nie przepada za ziemniakami ze skórką. Możesz zrobić podobnie.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Kiedy ziemniaki się ugotują, należy wyjąć je z garnka i przełożyć na blachę. Kiedy lekko ostygnąć, każdy ziemniak „zgnieść” ręką, tak aby powstało coś w rodzaju placka.
Każdy ziemniak posolić i polać roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 30 minut, aż ziemniaki delikatnie się przypieką i staną się chrupkie.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika, polać sosem pesto i posypać szczypiorkiem.