Chcesz schudnąć z brzucha i całego ciała, zobacz co naprawdę działa>>

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – te słowa powtarzane są przez wszystkich dietetyków. Ale to nie jest dobra wymówka, by zaraz po wstaniu z łóżka sięgnąć po, dosłownie, „byle co”. Niestety popularne propozycje dań na śniadanie wcale nie są zdrowe. Które z nich są najgorszym wyborem na pierwszy posiłek?

Popularne:Zobacz co jeść, aby schudnąć (plan jedzenia na -5,-10,-20 kg)

1. Słodkie bułki

Świeże wypieki prosto z lokalnej piekarni mimo iż kuszą zapachem – wcale nie są najlepszym wyborem na zdrowe śniadanie. Ulubione bułki słodkie z kruszonką i lukrem są pełne złych cukrów prostych, mają niewiele błonnika – i są niezmiernie kaloryczne. Drożdżówka z budyniem, wielkości dłoni ma prawie 300 kcal! Prawie połowę jej zawartości stanowią węglowodany. Nasyci Cię szybko, ale równie szybko odczujesz głód – bo taki posiłek spowoduje wahania poziomu insuliny. Wzrost insuliny sprawia że poziom cukru spada – więc szybko czujemy potrzebę spożycia kolejnego posiłku. Słodka bułka zawiera też bardzo mało białek, które dłużej pozostają w żołądku i odpowiadają za poczucie sytości. słodka bułka

2. Płatki śniadaniowe, granola i inne

Popularne płatki śniadaniowe niewiele się różnią od słodyczy, a występujące w nich witaminy i minerały zwykle są sztucznie dodawane. Badanie naukowe opublikowane w 2011r. w Nutritional Journal wykazało, że wbrew zapewnieniom producentów wcale nie wzmacniają odporności u zdrowych dzieci. Ich średni indeks glikemiczny jest bardzo wysoki (ok. 70-90), ponieważ dodawane są do nich cukry, zwykle jako wybitnie niezdrowy, syrop glukozowo-fruktozowy. Jak pisze Advances in Nutrition, niektóre badania wykazują, że dzieci sięgające po słodzone płatki spożywają więcej kalorii w ciągu dnia. Jednak spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych płatków zbożowych w badaniach naukowych wiązane jest z licznymi korzyściami – m.in. mniejszą wagą ciała i obniżonym ryzykiem chorób serca… o ile sam nie dodasz do nich cukru.

Popularne: Pijesz mleko na śniadanie? To może być powodem tych przykrych dolegliwości… 

3. Tosty i grzanki

Pieczywo tostowe to zdecydowanie jeden z najmniej zdrowych jego rodzajów – to również jedna z najgorszych propozycji na śniadanie. Jak wykazują badania naukowe z czasopisma Food&Function, wysoko błonnikowe hamuje apetyt, i sprawia, że podczas lunchu i kolacji nakładamy mniejszą porcję jedzenia. Niestety nasze ulubione, chrupiące pieczywo tostowe jest ubogie w błonnik, a w oczyszczonej białej mące ilość minerałów i witamin występujących naturalnie w ziarnach zbóż jest niewielka. Poza tym, zawarte w nim węglowodany proste tylko nakręcają spiralę głodu – powodując skoki i spadki cukru. Zamiast grzanek i tostów na śniadanie znacznie lepiej sprawdzi się więc kromka chleba razowego wypiekanego z mąki z pełnego przemiału.

4. Ciastka „z pełnego ziarna”

Na naszych półkach sklepowych coraz więcej jest ciasteczek „z pełnego ziarna”, które reklamowane są jako najlepsza propozycja na śniadanie. Niestety, kto ich spróbował zapewne zauważył, że szybko sięgnął po następny posiłek. Ciastka, nawet zbożowe, nie mogą być traktowane inaczej niż zwykłe słodycze – a to chyba oczywiste, że słodkości raczej nie sprawdzają się w roli śniadania. Wystarczy spojrzeć na ich skład – jedne z nich, dostępne w popularnej sieci marketów zawierają tylko 3,2% mąki pełnoziarnistej – i aż 32% zwykłej mąki pszennej. W zasadzie jedynym ich zdrowym składnikiem są orzechy laskowe i płatki owsiane – niestety występujące w śladowych ilościach. 100 g takich ciastek dostarcza prawie 450 kcal, 71 g cukrów i niecałe 8 g białka, oraz śladowe ilości błonnika pokarmowego.

Ważne: Sprawdź jak upiec przepyszne bułki oraz chleb bez dodatku pszenicy!

5. Soki owocowe

Soki owocowe, nawet jeżeli nie zawierają dodanego cukru w postaci szkodliwego syropu glikozowo-fruktozowego, nie są wartościowym zamiennikiem śniadania. Przede wszystkim są pozbawione miąższu owoców – będącego źródłem błonnika pokarmowego, oraz tłuszczu. Dlatego zawarte w nich cukry szybko się wchłaniają, i jeśli nie zostaną spożytkowane jako energia – odłożą się w tkance tłuszczowej. Poza tym głównym cukrem występującym w owocach, podobnie jak w słodzonych napojach, jest fruktoza – a jej nadmiar ma tragiczne skutki dla naszego metabolizmu i ogólnego zdrowia. Publikacje w czasopismach medycznych alarmują, że wysokie spożycie fruktozy wiąże się z otyłością, chorobami serca i miażdżycą. Ponadto fruktoza, jako cukier prosty, stanowi źródło „pustych kalorii”. Poza tym płynne kalorie (zarówno soki, alkohol jak i komercyjne napoje) są zdradliwe – ponieważ nasz mózg nie otrzymuje odpowiednich sygnałów z jelit i żołądka o pełności – w rezultacie zjadamy więcej.

6. Muffiny

Muffiny, jak słodkie drożdżówki i ciastka „z pełnego ziarna” należą do tej samej kategorii – słodycze. Nawet przygotowane w domu wciąż zawierają głównie mąkę, niewiele tłuszczu i śladowe ilości białka – oraz dużą ilość cukrów dodanych. Bez względu na to, czy w środku znajduje się syrop z agawy czy melasa – nadal są źródłem „pustych kalorii” w postaci cukrów prostych. Uważaj też na muffiny kupowane w sklepie – polewane czekoladą i z kandyzowanymi owocami. Jedna babeczka z sieciowej kawiarni to 380 kcal… i jedynie 1 g błonnika.

7. Gotowe kanapki i sałatki

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wartościowego śniadania w domu, i kanapki kupujesz w sklepie – możesz się bardzo zdziwić. Większość z nich zawiera majonez i sosy, dzięki którym są co prawda smaczne… Ale też niezmiernie kaloryczne. To przez wysoką zawartość tłuszczu, który jednak stanowią głównie tłuszcze nasycone. Podobnie jak sałatki, zwykle polane dressingiem. Zwykle nie jest wykonany z oliwy, i może zawierać szkodliwe dla serca i naczyń tłuszcze trans, przy niemal zerowej ilości dobrych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli wiesz, że nad ranem nie będziesz miał czasu przygotowanie śniadania – zrób je wieczorem i włóż do lodówki. Kanapka do rana z pewnością zachowa świeżość.

Zobacz też: Jak zrobić kanapkę bez chleba, 5 propozycji.

Wszystkie te produkty łączą wspólne cechy – mają niewiele błonnika i dużą zawartość cukrów prostych, oraz dostarczają niewielkiej ilości białek i zdrowych tłuszczy. Specjaliści z American Journal of Clinical Nutrition opublikowali w 2013r. badanie, z którego wynika że śniadanie o wysokiej zawartości białka wyraźnie hamuje apetyt, chęć na podjadanie między posiłkami i sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Słodycze jednak zdecydowanie mieszczą się w kategorii najgorszych propozycji na śniadanie. Dlatego białkowe śniadanie, z dodatkiem zdrowych węglowodanów, owsianka ze świeżymi owocami lub pełnoziarnista kanapka – to zdecydowanie lepszy wybór… Najlepiej jeśli przyrządzisz je samodzielnie!

Zobacz także:

Co jeszcze możesz zrobić, aby ułatwić sobie odchudzanie?

Możesz jeść odpowiednie produkty, które przyspieszą metabolizm i spalanie tłuszczu. Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Chciałabym podzielić się z Tobą tym dobrym jedzeniem. Pokażę Ci gdzie znaleźć mnóstwo pysznego i zdrowego jedzenia, przypraw, ziół i innych składników odżywczych, które w naturalny poprawią problemy z trawieniem, obniżą cholesterol, ciśnienie krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie!

Odkryjesz kilkanaście sztuczek, które pomogą Ci zachować piękne ciało i młody wygląd.
Nawet o 10-15 lat!…kliknij przycisk poniżej, aby przejść do następnej strony, a potem ciesz się z pysznego i unikalnego jedzenia, dzięki któremu poczujesz się młodziej i lżej.