Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, wypróbuj NOWE przepisy na odchudzanie. Tylko teraz 100 przepisów i 14 dniowy plan diety dopasowanej do Ciebie kalorycznie 7 złotych. Jest jeden haczyk…ta oferta zaraz zniknie, kliknij tutaj>>

Zupy to świetne rozwiązanie na wartościowy posiłek, dla tych, którzy nie lubią za długo stać w kuchni. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka, a tak przygotowane danie można jeść na spokojnie nawet trzy, cztery dni. Zupy to idealny posiłek na kolację, lunch do pracy, a nawet (o ile się je dobrze skomponuje) sycący obiad. Dzisiejszy przepis na kapuśniak z mięsem i majerankiem to danie, które na spokojnie nasyci nawet największych głodomorów 😉

Moja dzisiejsza propozycja na zdrową zupę to duża porcja wartościowego i dobrze przyswajalnego białka pochodzącego z udek kurczaka. Białko jest makroskładnikiem wpływającym w największym stopniu na sytość. Dzięki temu po zjedzeniu talerza tej zupy będziecie się czuć najedzeni na kilka dobrych godzin. Mięso drobiowe będzie tez dobrym źródłem witamin z grupy B oraz dobrze przyswajalnego żelaza.

Kluczowym składnikiem tej zupy jest kapusta. Dostarcza ona błonnika, który wpływa korzystnie na skład mikroflory jelitowej, przyspiesza pasaż jelitowy i zapobiega zaparciom.

Ten kapuśniak będzie wyjątkowo sycący również ze względu na dodatek batata, który jest jednym z produktów o najwyższym indeksie sytości. Fantastycznie też łączy się smakowo z kapustą i jest słodkim przełamaniem jej kwaśnego smaku.

Zapraszam do przygotowania tej pysznej, odżywczej i mocno sycącej zupy.

Kapuśniak z mięsem i majerankiem

Składniki:

  • 1000 g udźca z indyka,
  • 500 g kapusty białej,
  • 1 batat (180 g),
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (250 ml),
  • 3 pomidory (576 g),
  • 4 szklanki bulionu z warzyw (920 ml),
  • sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzej klarowane masło. Dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podsmaż chwilę aż mięso nie będzie różowe. Dodaj posiekaną cebulę, posiekaną białą kapustę i pokrojonego w kostkę batata. Podsmaż chwilę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i bulion warzywny. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem. 

kapuśniak

Wartość odżywcza całości:

Energia: 1542,5 kcal

Białko: 188,1 g

Tłuszcze: 41,3 g

Węglowodany: 120,1 g

Sprawdź też moje inne przepisy na smakowite i odżywcze obiady: