To warzywo powinno się znaleźć w diecie każdej osoby, która ma wilczy apetyt, cukrzycę, nadciśnienie, zaparcia albo problemy z wagą.

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Ma niski indeks glikemiczny i chroni przed dużymi skokami cukru. Idealny dla cukrzyków.
Jest lekkostrawny i bardzo odżywczy. Zawiera wiele cennych witamin, także dla ładnej skóry w tym:
wit. A, kompleks wit.B, witaminę C,E i K. Sporo potasu, sodu, magnezu, wapnia i fosforu.
Jest też błonnik i kwas foliowy.

Co to za warzywo? To Groch:)

Oto przepis na „odchudzoną” grochówkę Kasi Gurbackiej.

Piszę, że „odchudzona”, ale jest pyszne.
Koniecznie ją ugotuj, a przekonasz się sama, że jest „grzechu warta”

zdj?cie-58

Składniki na 4 OSOBY NA KILKA DNI:)

1,5 litra wody
500 gramów łuskanego grochu
3 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
20 cm kawałek pora
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
400 gramów chudej, cienkiej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
majeranek do smaku

Wykonanie

Do garnka wlać 1,5 litra wody. Groch opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do wody.
Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować aż groch będzie miękki.
W tym samym czasie w małej ilości wody wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, ugotować pozostałe warzywa. Kiedy będą miękkie i ostygną zetrzeć je na tarce.
Kiełbasę pokroić w kawałki i podsmażyć.
Kiedy groch będzie miękki, zmiksować go blenderem. Dodać ugotowane i starte warzywa, wodę z gotowania warzyw i podsmażoną kiełbaskę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać majeranek. Jeśli ktoś jest „majerankowy” może dodać tyle, ile lubi.

 

Jeśli Ci smakowało, podziel się tym przepisem z koleżankami i znajomymi.

Jeśli chcesz wypróbować inne przepisy, równie smaczne, lekkie i zdrowe, zapraszam na następną stronę.
Te przepisy też możesz wypróbować, klikając na zdjęcie: