Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Czy pamiętasz o tym, by codziennie jeść odpowiednią ilość warzyw? Badania z USA wskazują na to, że jedynie 1/10 populacji je ich wystarczająco dużo, co utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia.
Wielu moich znajomych mieści się w 90% ludzi, którzy warzywa jedzą bardzo rzadko.
Wynika to z wielu przyczyn:
-
Nie wiemy, jak można przygotować warzywa.
-
Nie mamy czasu na przygotowanie potraw z warzyw.
-
Nie chce nam się robić dużych zakupów (2 kapusty zajmują tyle miejsca, co całe zakupy na miesiąc dla jednej osoby).
-
Warzywa nam nie smakują i wolimy fast-foody.
W tym artykule przedstawię kilka sposobów, na zwiększenie ilości zieleniny w diecie i rozwianie powyższych wątpliwości.
Popularne: Czy wiesz, że picie tego produktu pomaga schudnąć i zabija wszystkie bakterie?
Używaj je jako dip
Potnij drobno listki szpinaku, bazylii i innych roślin i dodaj je do jogurtu lub kefiru. Powstanie pyszny dip w którym można maczać słone paluszki.
Zrób pesto ze szpinaku i jarmużu
Zmiksuj je razem i dodaj ulubione przyprawy.
Zrób dip z kalafiora
Kalafior nie musi być nudny. Możesz go ugotować na parze i dodać do niego sok z cytryny, sól, czosnek i niewielką ilość jogurtu. To bardzo kremowy dodatek do kanapek.
Zrób muffinki z warzyw
Muffinki generalnie są niezdrowe, jednak można poprawić ich właściwości, przygotowując je z warzyw. Potnij cienko cukinię, marchew, dynię lub słodkie ziemniaki i wsadź je w foremkę na babeczki.
Zrób sok warzywny
Sok z warzyw to źródło witamin i minerałów. Dzięki niemu lepiej odżywisz organizm i ugasisz pragnienie. Soki warzywne, w przeciwieństwie do owocowych, nie będą wpływały negatywnie na poziom glukozy we krwi i przyniosą znacznie więcej korzyści. Polecam szczególnie soki robione w domu. Szczególne zdrowy jest sok z kiszonych buraków, selera i pomidora.
Popularne: Pozbądź się wzdęć i zaparć! Pij ten produkt codziennie rano, a zobaczysz różnicę
Używaj zielonych proszków
Zielone proszki to popularna nazwa suszonych warzyw z dodatkiem owoców, które rozpuszcza się w wodzie. Mają one jedną zaletę w stosunku do soków – dostarczają dużej ilości chlorofilu, będącego źródłem żelaza.
Zrób chipsy z suszonych warzyw
To ciekawa alternatywa dla osób, które lubią sobie pochrupać. Możesz podsmażyć kawałki takich warzyw, jak buraki, marchewka czy jarmuż, lub jeść je na surowo, z dodatkiem przypraw.
Jedz hummus
Hummus to pasta z ciecierzycy, z dodatkiem czosnku, oliwy i soku z cytryny. Możesz ją przygotować także w domu, jako bazę stosując zarówno cieciorkę, jak i fasolę lub bób. Przypraw ją tak, jak lubisz najbardziej.
Jedz pomidory wiśniowe
To świetny dodatek do surówek i sałatek oraz pomysł na ciekawą przekąskę. Wyróżniają się słodkim smakiem i dużą zawartością witamin. Najlepiej sięgać po nie w sezonie, gdy pachną słońcem.
Zrób puree z dyni
Wiele osób boi się eksperymentowania w kuchni z dynią – niesłusznie. Skorzystaj z przepisów na pyszne potrawy z dyni, a nie będziesz mógł się od nich oderwać. Dynia świetnie smakuje i dostarcza potrzebnego karotenu.
Popularne: Masz cholesterol lub cukrzycę? Musisz stosować ten napój!
Jedz pastę miso
Podstawę kuchni azjatyckiej stanowią warzywa strączkowe – a trzeba pamiętać, że długość życia w tym rejonie, należy do najdłuższych na świecie.
Pastę miso możesz kupić w dobrych sklepach w dziale orientalnym. Jej przygotowanie w domu jest bardzo trudne z uwagi na to, że zawiera ona fermentowaną soję.
Dodawaj do potraw miętę i bazylię
Większość ziół wyróżnia się niesamowitą koncentracją substancji wpływających pozytywnie na zdrowie. Z tego powodu, warto na parapecie w kuchni hodować własną miętę, bazylię, oregano i inne zioła. Poprawiają one smak różnych potraw (na Lubelszczyźnie popularne są pierogi z miętą), i jednocześnie, wpływają pozytywnie na trawienie.
Wypróbuj awokado z kiszoną kapustą
Bardzo proste danie, które uzupełnia najważniejsze składniki potrzebne dla Twojego organizmu. Wkrój połowę awokado bez pestki do porcji kiszonej kapusty. Awokado jest źródłem kwasów omega-3, natomiast kapusta to źródło prebiotyków i probiotyków.
Zrób chleb z cukinią
Trudno znaleźć drugie warzywo, które smakuje tak dobrze jak cukinia i praktycznie nie zawiera kalorii. Jednocześnie jest ona bardzo wszechstronnym dodatkiem do potraw. Skorzystaj z przepisu na wytrawne ciasto z cukinii.
Zrób warzywne kostki lodowe
Zrobiłeś za dużo soku z buraka lub innych warzyw i nie masz co z nim zrobić, lub nie chcesz, by warzywa się zmarnowały? Wlej sok do woreczka do robienia kostek lodu lub do foremki i zrób z niego kolorowe kostki. Gdy sok zamarznie możesz go dodawać do wody.
Zrób kuleczki z pozostałości po wyciskaniu warzyw
Jeśli robisz dużo soków warzywnych, na pewno zastanawiasz się jak zagospodarować pozostałości. Zawierają one mnóstwo błonnika i można z nich zrobić kuleczki, a następnie zamrozić. Po rozmrożeniu zachowują one swoją strukturę. Będą świetnie smakowały z jakimś sosem.
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie każdy leń! Rekord to -40kg!